Новини от ПП АБВ

Мариана Тодорова: Ако българското предложение за поста генерален секретар на ООН се провали, това ще е провал на българската дипломация

от в ПП АБВ Новини 15/01/2016

Ако българското предложение за поста генерален секретар на ООН се провали, то това няма да е провал на самия кандидат, а на българската дипломация и на страната ни въобще. Това заяви в ефира на Радио „Фокус“ говорителят и заметник-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Според нея страната ни и в частност правителството и външно министерство трябва незабавно да придвижат към ООН номинацията на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за председател на Организацията на обединените нации. По думите й Бокова притежава всички необходими качества да заеме ръководната позиция в една от най –влиятелните международни организации.

„България е в толкова изгодна позиция и има шанс да оглави ООН именно заради г-жа Бокова. Тя е позната в институцията и има много добри качества. Популярността й не се дължи на факта, че страната ни е привилегирована по някакъв критерий или защото е от Източна Европа, а именно защото г-жа Бокова бе спрягана за този пост от самото начало“, заяви Тодорова. Тя още веднъж подчерта, че огромният опит на Ирина Бокова, която като ръководител на главна дирекция в ООН е доказала нееднократно своите дипломатичност и ерудиция, с проведените множество успешни преговори по различни казуси и конфликти. „Това, че Ирина Бокова е част от системата, прави автоматично невъзможна друга наша кандидатура, тъй като по правило не е прието хора от една и съща страна да заемат висши длъжности в ООН“.

В заключение Тодорова призова за по-широка национална и държавна подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Според нея в страната ни се наблюдава известно колебание в това отношение, което се засилва и от тиражираната в медиите информация, че за български кандидат за поста се спряга и еврокомисар Кристалина Георгива. Теза, която към момента не намира своето официално потвърждение от страна на Георгиева.

Пресцентър на ПП АБВ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *