Новини от ПП АБВ

Основен приоритет на ПГ на АБВ ще бъде демографската политика

от в ПП АБВ Новини 12/01/2016

Основният приоритет, на който ще бъде подчинена дейността на ПГ на АБВ, ще бъде демографската политика. Това каза по време на пресконференция председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според проф. Борисов често се спекулира с отъждествяването на демографската политика със социалната политика. „Социалната политика е само един от елементите на демографската политика. Демографската политика е съвкупност от секторните политики“, обясни той и добави, че основно ще насочат вниманието си към икономическата политика. „При тези темпове на растеж, които в момента реализираме, няма да можем да стигнем средно европейските стойности на показателите за икономическо развитие в близко бъдеще“, заяви той.

„В тази област ще центрираме вниманието си върху предложения от нас, подписан от ГЕРБ и АБВ, Инвестиционен фонд за разкриване на нови производства, по който да се разработи схема за неговото структуриране, функциониране и финансиране. Този фонд ще работи основно на принципа на публично-частното партньорство“, поясни проф. Борисов.

„Втората секторна политика, която осигурява преодоляване на демографската криза и стопиране на възможността тя да се превърне в необратим процес на демографска катастрофа – това е системата на здравеопазването. Имаме определени съмнения, че в тази система може да се извърши реална реформа към нейното значително в пъти подобряване на функционирането“, заяви той. По думите му, това съмнение идва от досегашните направени предложения, от начина на подхождане към здравната система и той е несистемен подход. „Този подход е работа на парче, което ако не се преодолее считаме, че реформата няма да е успешна. Най-негативният елемент от предложенията е силното орязване на социалните функции на здравната система“, допълни проф. Борисов.

По думите му, има първи положителни стъпки в образованието. Той даде за пример внесения законопроект за предучилищно и училищно образованието. „Предстои обсъждане на Закона за изменение и допълнение на висшето образование, където има много положителни предложения и някои много смущаващи тези на МОН, които говорят за непознаване на системата на висшето образование като функции“, каза още той. Проф. Борисов изрази надежда, че на базата на разумния диалог тези виждания в становището на МОН ще бъдат преодолени.

„Не на последно място ще бъде нашата работа по законодателството в съдебната система и борбата с корупцията. Това ще е първостепенна задача и тя ще бъде продължителна. Освен в Закона за съдебната система трябва да се правят изменения в процесуалните закони. Надявам се дълбоко да се промени стилът на работа, така че накрая да реализираме реформа, а не само изменение и българинът да се почувства сигурен за собствеността и бизнеса си“, каза още той.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *