Новини от ПП АБВ

Още преди десетина години обосновах необходимостта от промяна на политическия модел

от в ПП АБВ Новини 06/10/2015

Георги Първанов, председател на ПП АБВ и президент на Република България /2002-2012 година/, по време на кръгла маса на тема „За референдумите – с разум и отговорност”, организирана от градската организация на партията във Варна

„Позицията на партията по темата е най-последователна. Още преди десетина години обосновах необходимостта от промяна на политическия модел, съществена част от който е идеята за пряката демокрация и за нейното засилване. 80% от българите сигурно са за засилване на пряката демокрация и ролята на референдума. Съжалявам, че в публичното пространство няма диалог по въпроса за предстоящия референдум, въпреки че в момента сме в режим на кампания за провеждането му. Инициаторът на референдума – президентът Росен Плевнелиев, също не се е изказвал в рамките на кампанията.“

Проследявайки миналото, Георги Първанов посочи, че в повечето случаи референдумите са били ако не политическа бухалка, то поне за политическа употреба. Такъв е бил случаят с референдума през 1922 година по време на управлението на Александър Стамболийски. По различен е случаят с референдума през 1946 година за промяна на управлението от монархия към република, когато и управляващи, и опозиция гласуват за въвеждането на република. За годините на демокрация Георги Първанов припомни референдума, свързан с развитието на ядрената енергетика в България. По думите му, още тогава са се очертали някой дефекти в законодателство.

„Още тогава някои от дефектите излязоха видимо на преден план. Много съществен дефект е спорното право на парламента да редактира въпроси, още по-спорно е да спира референдума, независимо дали инициативата е на 500 000 граждани или е на държавния глава. Няма никакво морално основание в подобна стъпка. Въпреки волята на АБВ, единствената формация, която последователно отстоява своята позиция, парламентът спря важни въпроси.

Електронното гласуване също е важна тема, но рано или късно въпросът ще бъде решен. Мажоритарният вот или по-скоро смесената система се иска от 60-70% от хората, според проучванията, не го искат две партии, а третата не си казва, но може би и тя не го иска.

Имам своите резерви по отношение на идеята за задължителното гласуване. Въпреки това ние сме за тези две постановки и трябваше този референдум, макар и сведен до електронното гласуване, да се използва за мощна кампания в полза и на другите две теми, отхвърлени от народните представители, особено за смесената избирателна система.”

Информация от: Фокус

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *