Новини от ПП АБВ

Посланик Георги Димитров: Като ръководител на ООН Ирина Бокова би била правилният човек, на правилното място и в правилното време

от в ПП АБВ Новини 12/04/2016

Като ръководител на ООН   Ирина Бокова би била правилният човек, на правилното място  и в правилното време. Това заяви в ефира на БНР Георги Димитров – съветник по външна политика на председателя на ПП АБВ и президент на РБ(2002-2012 г.) Георги Първанов.

Експертът по външна политика заяви позицията си по програма „Хоризонт“ на националното радио в навечерието  на изслушването на кандидатите за Генерален секретар на международната организация.. По думите му  Бокова притежава всички необходими качества и авторитет да оглави ООН. Той обаче предупреди, че  нагласите, че изборът е предизвестен заради това, че нашият кандидат е жена и е от Източна Европа, са погрешни. „Днес е един много важен  ден , не само за кандидатите за Генерален секретар на ООН, а и за цялата организация. Днес кандидатите  ще очертаят визията   си за това как трябва да  изглежда организацията и светът в близките години, по време на следващия мандат на Генералния секретар на ООН.

„Госпожа  Бокова  е намерила много добър израз като своеобразно мото на нейната концепция , това е новият хуманизъм. Аз го чета като връщане към основите на организацията и нейния устав във времената, когато тя беше създадена. Госпожа Бокова  е разписала ясно рисковете, които стоят пред света, и като приоритетни задачи пред ООН. Това са конфликтите, насилието, кризите, гладът, дискриминацията, промените в климата, изчерпването на природните ресурси и др. Това са цял комплекс от проблеми, които изискват глобални отговори от страна на организацията. Тук са и именно  очакванията към ООН и нейния генерален секретар, а именно силно лидерство, привличане на максимален брой държави за разрешаване на проблемите , по-добра дипломация, по – добър диалог – това са все неща, които самата госпожа Бокова умее и притежава, и въплъщава  като лични качества. Тук от огромна полза ще бъде и нейният опит като дипломат и посредник  между държавите и в ролята й на два пъти генерален директор на ЮНЕСКО. Тези нейни качества отговарят на обективните потребности на днешния ден“.

Според Георги Димитров би било добре изборът  на Генерален секретар на ООН   да става на реално по-широка основа, а не определящи гласове да имат държавите, постоянни членки в Съвета за сигурност на организацията, които препоръчват и кой да бъде избиран за секретар на организацията, а също така имат право и на вето по номинацията. „ За всички държави членки на ООН   е важно кой  ще бъде избран за Генерален секретар на ООН. Важно  е голямото мнозинство от тях да се убедят в качествата на този или онзи кандидат, защото ако се оставят големите или петте Велики сили да решат въпроса , както е по устав , винаги ще има едно неудовлетворение, винаги ще има едно съмнение, а това бие и по авторитета на самата организация. За да е тя силна, трябва максимален кръг държави да са убедени в правотата на този избор“, посочи той.

Пресцентър на ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *