Новини от ПП АБВ

Предизвикателствата за жените от АБВ през 2016-та бяха обсъдени на среща тази събота (снимки)

от в ПП АБВ Новини 21/02/2016

Женската организация на ПП АБВ проведе среща с членове и гости от цялата страна, на която бешеобсъдена политическата ситуация в страната, бъдещите предизвикателства за жените от АБВ и предстоящата президентска кампания. Срещата се проведе в централата на ПП АБВ на улица Врабча №23. Дискусията бе водена от г-жа Невена Стоянова, председател на Федерация на женските клубове на ПП АБВ. 

На заседанието присъства народният представител д-р Мариана Тодорова, която е зам.- председател и говорител на ПГ на АБВ. Тя направи обзорен анализ за изминалата година от участието на АБВ в управлението. Коментира пенсионната реформа и работата на народните представители.

С промените направени под ръководството на министър Калфин, зависимостта на Националния осигурителен институт от бюджета намалява. Реализираха се промените в социалното подпомагане и законодателството за деца, които раждат деца, заяви д-р Тодорова.

„Минималната работна заплата беше увеличена. Закона за трудовата миграция също бе приет. Представи се Закона за равнопоставеността на мъжете и жените, който бе приет в Социалната комисия към НС. Въвеждането на еднодневните трудови договори също е голям успех, подчерта Мариана Тодорова.

„Воденето на социална политика от лява партия в дясноцентристки кабинет не е лесно“, заяви още тя и обобщи, че има реални законодателни промени, а ПГ на АБВ е била водеща при приемането на социалните реформи.

Председателят на Федерация на женските клубове на ПП АБВ г-жа Невена Стоянова направи анализ иобобщи постиженията на Женската организация за краткото й съществуване.

През периода от септември 2015-та година до настоящия момент са стартирали и редица тематични срещи, поети са социални и патриотични каузи – „Дискусия по проблемите на децата с дислексия“ в Сливен, изложба на картини и гоблени под наслов „Сръчни ръце“ в Разград, „Първи женси форум“ в Стара Загора, кулинарната демонстрация „Да съхраним българските традиции“. Благодарение на Федерацията на женските клубове в края на 2015-та годиан успешно приключиха две дарителски кампании за животоспасяващи операции.

„През 2016-та година жените от АБВ  активно участват в празниците за съхраняване на българските традиции – кукерските фестивали в страната. Инициативата ще продължава да се развива“, заяви още г-жа Стоянова.

Председателят на Федерацията на женските клубове обобщи в цифри постигнатите резултати на местните избори, касаещи пряко участието на жените в местната власт. АБВ има 34 жени кметове, в това число 5 общински кмета, 29 кмета на населени места и 115 общински съветнички. Като подчерта, че резултатите са далеч от принципите за равенство на половете в политиката- „насока в която ще продължим да работим“, каза Стоянова.

В свое изказване г-жа Даниела Антонова, зам.-председател на ФЖК на ПП АБВ, добави, че градският съвет в Пловдив е базирал структурирането на листите на квотен принцип с участие на 30% жени и 30% младежи.

В заключение по темата за постигнатите резултати на местните избори, г-жа Стоянова каза: „Силно искам да вярвам, че след участието на ПП АБВ в местните избори прочетохме точно вота на избирателите, че през изминалите няколко месеца след местните избори си извадихме верните изводи и заключения. От които обаче, няма да има полза, ако не ги трансформираме в работещи формули за разрастване на партията и увеличаване на политическата й тежест. Предполагам, всички си дават сметка, че сега е важният момент, в който трябва да мобилизираме структурите си, да обединим усилия си и да работим по проблемите на обществото, в стремеж да оправдаем гласуваното ни в аванс доверие и да насочим погледите на нашите гласоподаватели, симпатизанти, членове към предстоящите Президентски избори“.

На заседанието присъства и зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той насочи вниманието на присъстващите към значимостта и важната ролята на ефективна Женската организация в политиката на АБВ, и утвърждаването на партията.

„Жените трябва да бъдат активни и настоятелни. И все пак жените трябва да бъдат жени“, добави още Румен Петков.

На дискусията бяха очертани каузите, зад които жените от АБВ ще застанат. Събитието приключи с коктейл.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *