Новини от ПП АБВ

Промените в Конституцията не създават предпоставки нито за бърз, нито за справедлив, нито за ефективен съдебен процес

от в ПП АБВ Новини 16/12/2015

„Правен нихилизъм е, когато един народен представител каже, че трябва да спрем да изпълняваме решения на Конституционния съд, защото те са робство.“ Това каза на пресконференция в Благоевград Румен Петков, заместник-председател на ПП АБВ, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин .

Той поясни, че когато въпросът е поставен по този начин, това означава, че един народен представител заявява, че той е над закона и не се интересува от Конституционния съд и законите. Петков добави още, че от АБВ са внесли преди повече от 6 месеца в деловодството на Народното събрание, закон за съдебната власт, където всички тези неща, които се третират в конституционните промени са били залегнали.

„Кой и защо се опита да ги прекара през промени в Конституцията, а не през промени в закона, които щяха да станат много по-бързо и много по-лесно. Защо не търсим 100 гласа, а търсим непременно 160 – 180? Кой искаше да спре съдебната реформа и можем ли да намерим един юрист, който ще каже какво дават тези промени в Конституцията на бай Пешо и на кака Пенка?“, каза той.

По думите му, промените в Конституцията не създават предпоставки нито за бърз, нито за справедлив, нито за ефективен съдебен процес и с тях не се постига предпоставка за последователното в решенията на различните инстанции. „Ние с вас за второто полугодие на миналата година, само по линия на Министерството на правосъдието сме платили 500 хиляди лева за забавено правосъдие. Защо не показаха съдиите, прокурорите и следователите, които носят отговорност за това? И си представете тези пари сме платили на престъпници, изнасилвачи, крадци, на взломаджии, защото това нещо трябваше да се хвърли в конституционните промени. Защото има 5 -6 човека, които осмислят политическия живот, само с лишената от съдържание в техните усти съдебна реформа“, добави Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *