Новини от ПП АБВ

Проф. Борислав Борисов: През 2016 година АБВ ще работи за преодоляване на демографската криза

от в ПП АБВ Новини 12/01/2016

Основен приоритет за партия Алтернатива за българско възраждане и ПГ  на АБВ  през 2016-та година ще бъде предприемането  на активни мерки за преодоляване на демографската криза.  Това означава, че ще работим по създаването на условия за по-бърз икономически растеж, който да осигури и по- ефективна социална система. Ще работим още за  качествено образование и здравеопазване, за справедлива съдебна реформа, даваща сигурност на българските граждани, както  и на чуждестранните инвеститори. Това заяви по време пресконференция заместник-председателят на ПП  Алтернатива за българско възраждане  и председател на ПГ  на АВБ  проф . Борислав Борисов.

„Главният приоритет, на който ще бъде подчинена  нашата  работа – това е демографската политика. Демографската политика е съвкупност  от секторни политики. Естествено първа е икономическата  политика. Не трябва да се забравя, че социалната  политика е функция до голяма степен на икономическата.  При тези темпове на растеж  ние няма да можем да стигнем  средно европейските стойности на показателите за икономическо развитие в близко бъдеще. Затова ние ще центрираме вниманието си върху предложения от нас и подписан от ГЕРБ и АБВ  в споразумението ни за подкрепа, план за създаване на Инвестиционен  фонд за разкриване на нови производства. Аз съм поел ангажимента да се разработи схемата за неговото структуриране, функциониране и финансиране. Този фонд ще работи на принципа на публично-частното партньорство. Що се отнася за системата на здравеопазването за съжаление имаме определени съмнения , че в тази система  ще може да се  извърши реална реформа. Съмнението идва от подхода към реформата, който е несистемен. Работи се „на парче“. Най –негативният елемент в това, което виждаме в предложенията до момента, е силното орязване на социалните функции  на здравната система. С тези идеи  и предложения тя все повече се привежда на пазарна основа, което влиза в противоречие  със социалните функции на здравеопазването. В образованието има първи положителни стъпки по отношение на  училищното и предучилищно образование. Предстои обсъждане на законопроект за висшето  образование, където също има  положителни тези, но и някои много смущаващи тези на МОН, които говорят за непознаване на системата. Забравя се например, че висшето  образование няма само учебна  функция. То има и изследователска. Има и още една, която изобщо не се споменава, наречена възпитателна. Българските ВУЗ-ве  трябва да имат отношение и към българските диаспори зад граница. Надяваме се, че чрез диалог тези проблеми във вижданията на МОН  ще бъдат преодолени. Не на последно място ще работим активно по законодателството в съдебната система и борбата с корупцията. Това е една много сложна материя. Надявам се дълбоко да се промени стилът на работа на някои политически сили при обсъждане на тези изменения в законодателството. И накрая да постигнем реформа, а не само изменения в законодателството, така че българинът да се почувства сигурен за собствеността си, за своя бизнес, за вземанията си, да се постигнат законови  гаранции за една правова държава“, посочи той.

Професор Борисов подчерта успехите, които ПП АБВ и ПГ  на АБВ  са постигнали през изминалата година. По думите му основните от тях са  качествената реформа в  пенсионната система и усилията, положени за осигуряване на независимост на правосъдната ни система .

„Законодателните промени, извършени в пенсионната ни система  са толкова сериозни, че дават основание да ги определим като първата засега реформа на  една от националните системи в страната. По отношение на промените в Конституцията първото, което можем да кажем, е, че тези промени дават правната основа за бъдещите изменения в правната система. Второто е, което бе и наша позиция от самото начало, е, че предотвратихме възможностите за силна политическа намеса върху работата на правосъдната  система“.

В страни  от темата проф . Борисов отговори и на въпрос, свързан с бъдещото подписване на ново коалиционно споразумение между РБ  и ГЕРБ. Той припомни, че  АБВ  има договореност за подкрепа на управлението, която не включва коалиционни  взаимоотношения. Във връзка с това партията ще направи ревизия на изпълнението на взаимно поетите преди малко повече от година ангажименти , както и преглед на параметрите на новото споразумение между ГЕРБ и РБ . „Ние ще изчакаме за да видим какво ще актуализират коалиционните партньори в управлението, т.е. реформаторите и ГЕРБ, след което ще преценим дали това което са актуализирали, ние ще го подкрепим или не. Ще направим и преглед какво е изпълнено от нашата политическа декларация в споразумението за партньорство“, посочи проф .  Борислав Борисов.

В заключение заместник- председателят  на АБВ  направи кратък коментар и по отношение на предложението на Алтернатива за българско възраждане за работа по издигането на единна кандидатура на левицата за президент на България.

“Не е приемливо поставяне на предварителни условия за разговори като  обща кандидатура, но при водеща роля на БСП . Така не се говори“, категоричен бе той.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *