Новини от ПП АБВ

Румен Петков: АБВ ще настоява бъдещото бюро за борба с корупцията да има разследващи функции

от в ПП АБВ Новини 22/12/2015

Държавата все още продължава да не показва  достатъчно категорична воля за борба с корупцията. Въпреки, че през годините бяха предложени серия от стратегии и бяха обособени специализирани звена за борба с този проблем, той продължава да съществува. Необходимо е да се направи много сериозен анализ на всички функционални звена в това число и на МВР, и на ДАНС  за ефективността им в борбата с корупцията. Нужна е фундаментална промяна, включително и по отношение на работата на инспекторатите, които се назначават от политическите ръководства на ведомствата. Това заяви по време на пресконференция заместник -председателят на ПП  АБВ  Румен Петков.

„От всички взети до момента през години решения за противодействие  на корупцията, само един документ през 2006 година „Стратегия за прозрачно управление, превенция  и противодействие на корупцията“, е свързан с поставянето на конкретни задачи, срокове и отговорници. Всички останали материали имат пожелателен  характер. Много лош показател за политическата воля е, че в нито едно НС  не е представен анализ, отчет, информация за работата на всички тези стратегически органи. Твърдя, че през периода 2006 – 2008 година МС  е бил информиран за резултатите от работата на комисията (Комисията по превенция  и противодействие на корупцията Бел.ред.). Тогава са предприемани и конкретни действия. След един много задълбочен анализ на прокуратурата например, и по предложение на комисията, правителството закри безмитните магазини и безмитните бензиностанции. По предложение на комисията тогава, започна изграждането по митническите пунктове на камери, които наблюдават 24 часа действията на митническите служители. Не знам  какво е станало след 2008 година, но е нелепо да имаш в митницата и финансовото министерство организация с разследващи функции и да демонстрираш, че не си в състояние да се пребориш с корупцията, закривайки митнически пунктове. За съжаление трябва да кажем, че държавата със своите институции, все още не е показала достатъчна воля за борба с корупцията. Трябва да се направи много сериозен анализ на всички звена, ангажирани с преодоляването на този проблем“, посочи Петков.

Думите на Румен Петков подкрепи и експертът към АБВ  с дългогодишен опит в правораздавателната система и областта на сигурността – Бойко Найденов. „На първо място трябва да се направи една оценка на постигнатото до момента. Факт е, че едва ли можем да се похвалим с кой знае какви резултати. Второ: Нека да погледнем къде има корупция. Това е обществена тайна. Корупцията е там, където има пари, и където има повече пари, там има и повече корупция. Трето: Нека да направим оценка на нормативната уредба, която съществува до момента. Къде е пречката държавните органи, институциите които са създадени и получават  пари и разходват бюджетни средства, да не могат да свършат своята работа? Дали не трябва да се променят няколко закона или текста в НК  или нещо в Наказателно процесуалния кодекс? Трябва да се направи абсолютно задължително и един анализ на рисковете на корупционно  поведение“, посочи Найденов. По думите му предложението за обединение на БОРКОР  с част от звената на Сметната палата, отговарящи за декларациите на гражданите и Комисията за конфликт на интереси под шапката на Национално бюро за борба с корупцията, може да се окаже един механичен процес, който няма да доведе до ефективни действия.

Във връзка с изложените проблеми заместник -председателят на АБВ  Румен Петков заяви, че партията е готова с конкретни предложения към вицепремиера  Меглена Кунева, която е пряко ангажирана  с мерките за борба с корупцията. “Ние ще имаме среща с госпожа Кунева, ще представим този наш анализ и ще представим  няколко конкретни предложения. Изграждането на единна агенция за обществените поръчки на държавните институции и като възможност изграждане на втора единна агенция за обществените поръчки за общините в България. Отчетност пред НС  на резултатите от борбата с корупцията. Изграждането на специализирано звено в подкрепа на идеята на госпожа Кунева за борба с корупцията, но на базата на анализа. И това звено задължително следва да има разследващи функции. Иначе то ще се превърне в подобрено издание на БОРКОР . Това са конкретни предложения, които ние ще представим, и по които ще държим да имаме ясна позиция на всички политически сили. И разбира се трябва да е ясно, че властта, управлението на едно такова звено трябва да се олицетворява  от колективен орган, избран с 2/3 от гласовете на народните представители“.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *