Новини от ПП АБВ

Румен Петков: АБВ ще подкрепи на първо четене антикорупционния закон

от в ПП АБВ Новини 08/03/2016

Ще подкрепим с цялата си енергия на първо четене антикорупционния  закон. В текстовете му са отразени всички солидно аргументирани предложения, направени от Алтернатива за българско възраждане. Това заяви по време на пресконференция зам .-председателят на ПП  АБВ  Румен Петков. По думите му  партията ще внесе своите предложения за корекции между двете четения в Народното събрание. „От гледна точка на това, че Националното бюро за борба с корупцията ще бъде изградено от 4 звена с териториални структури, е много важна технологията на подбора. Тук ние апелираме за една много голяма сдържаност и обективна оценка на хората, които досега са работили. Продължаваме да твърдим, че високопарните приказки създават очаквания в обществото, които впоследствие трябва да бъдат материализирани. От многото изговорени неща се създаде едно впечатление, че от някъде ще се вземат нови хора и ще видим какво ще правим. Много е важно да се знае, че ние настояваме администрацията да не бъде раздувана. Тоест, имаме 4 звена, имаме определен потенциал, имаме определена предварителна подготовка на този потенциал. Трябва да си даваме сметка, че създаваме мастодонт и големият въпрос за обществото е дали и кога този мастодонт ще заработи“, посочи Петков.

Думите му допълни председателят на правния съвет на ПП  АБВ  доктор Марин Киров. „Нашата подкрепа на първо четене е свързана с това, че на нас ни е представен  един изцяло нов законопроект. С нова структура, с ново съдържание, дори с ново наименование. Новостите идват от функциите по отнемането на имущество. Това автоматично смесва борбата с корупцията и отнемането на имуществото. В новите текстове прави впечатление още опитът за изчистване на спорните моменти. Ние сме възразявали по едноличния характер на националното бюро, по избора му на ръководство от МС , което е нещо недопустимо, по това , че се акцентираше, че смисълът на закона за борба с корупцията ще са анонимните сигнали. Категорично в новия законопроект всички тези наши бележки са взети предвид, под една или друга форма. На първо четене АБВ  може да подкрепи принципно текстовете така, както са внесени. С резерви към  избора на председател на бюрото. Продължаваме  да считаме, че трябва да се избира с 2/3 мнозинство, а не с обикновено мнозинство от  НС. Продължаваме да имаме въпроси по административния капацитет и експертиза на хората, които ще работят в бюрото. Но това са въпроси, които подлежат на изчистване преди внасянето или между  четенията“.

В страни от темата Румен Петков изрази становище и срещу възраженията на представители на ДСБ  по правилата за избор на КЗК . „Впечатлява зоологическия ентусиазъм на господин Радан  Кънев  да бъде един от тримата, четиримата борци с корупцията в България. Когато ставаше дума за Народна банка , господин Кънев, един друг и още двама, защото те са толкова в общи линии – участваха ли в изграждането на ръководството на Народна банка? Техният представител в Управителния  съвет ли е на Народна банка, и то не какъв да е? Значи там участват, а сега не участват. Това ми напомня ми за един стар виц. Значи, далавера е това, в което Радан  Кънев не участва? То е корупционна  схема, изпълнена с политически съмнения. Значи той не е включен там и по тази причина това го обявяваме за грандиозната корупционна  схема на века. И ако премиерът и ГЕРБ са склонни да се поддават на такъв тип рекет, натиск, това значи, че те стават съучастници в разбиването  на държавността.

В заключение от ръководството на  АБВ  обявиха, че партията организира дискусия, свързана с конкретните законодателни промени относно подобряване на административното правораздаване. Дебатът ще се проведе в петък, в зала „Изток“ на Народно събрание.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *