Новини от ПП АБВ

Румен Петков: „Гражданските арести“ са абсолютно незаконни

от в ПП АБВ Новини 14/04/2016

Вкарването на „ВМЗ-Сопот“ и „Кинтекс” в забранителния списък за приватизация е правилното решение

„Гражданските арести“ са абсолютно незаконни действия и стремежът на министър-председателя да се заиграва с тази чувствителна за обществото тема, е много грозен“, заяви на пресконференция в Пловдив Румен Петков, зам.- председател на ПП АБВ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Според него, това е популизъм, които излиза не само извън рамките на европейския начин на разсъждение, а и на българското законодателство. „За съжаление ние, като държава допуснахме тази тема да стане обект на много популистки разсъждение. Ако се направи проучване на общественото мнение – 90 % от хората ще одобрят гражданските арести. Политиците и обществениците затова са на тези позиции, за да имат куража да кажат и това, което не се харесва на хората. Не са законни тези действия, но какво правим след, като държавата я няма“, каза още Румен Петков.

Той коментира и казусът със строежа на съоръжението на границата с Турция. „Въпросът е, защо вече три години не можем да го изградим, след като можем да използваме трудът на затворниците, а тел да си произведем сами“, каза още Румен Петков. По думите му в Унгария са постъпили по този начин и са построили съоръжение на границата си за три месеца.

Вкарването на „ВМЗ-Сопот“ и „Кинтекс” в забранителния списък за приватизация е решение, което до голяма степен ще съхрани производствения и търговски потенциал във военнопромишления комплекс на България, заяви Румен Петков.

По думите му, решението, което бе взето вчера е обосновано и мотивирано. „Изразявам удовлетворението на ПП АБВ по заявената воля на правителството, в резултат на много сериозен натиск от страна на нашата партия, ВМЗ – Сопот и „Кинтекс” да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация“, каза още Румен Петков. Според него, всяка друго решение щеше да остави впечатление, че държавата не е в състояние да защити военнопромишления си ресурс. Той припомни, че на 4 април на сайта на Министерство на финансите бе качена проектопрограма за приватизацията на редица обекти със срок за обществено обсъждане до 13 април.“Не е това начинът да се прави обществено обсъждане за такива ключови решения”, каза още Румен Петков. Според него продължава да стои проблемът с влизането на агенти на ДАНС в „Кинтекс” по един доста брутален начин. „Твърди се, че се проверяват два въпроса, като по един от тях е правена проверка преди 2 години и тя е приключила“, каза още Румен Петков. Според него няма никакво основание да се бави резултатът от проверката. „Да бъдат добри господа агентите, както влязоха шумно и юнашки, така и да обявят резултата от проверката“, каза още Румен Петков. Той обясни, че по темата е настоял и пред министър-председателя, когато приключи проверката да се обявят резултатите, както и да се каже, какъв е поводът за нея, кой е извикал журналистите и се опитал да злепостави голямата оръжейна компания. „Държавата трябва да покаже, че има инстинкти и инструменти за самосъхранение на военнопромишления комплекс“, каза още Румен Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *