Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Имаме повече от 150 общински съветници и над 65 кметове в населени места

от в ПП АБВ Новини 02/11/2015

„По данните, с които разполагаме за момента, имаме избрани повече от 150 общински съветници, като повече от 100 от тях са с листата на политическа партия АБВ. Лично моята прогноза е, че с участието ни в коалиции с водещата роля на ПП АБВ, общинските съветници, които сме избрали, ще надхвърлят 240“. Това заяви по време на пресконференция след балотажа на местните избори зам.-председателят на ПП АБВ и ръководител на предизборния щаб на партията Румен Петков.„Избраните кметове на населени места са повече от 65, в това число двама в община София, което считаме за много сериозен резултат, особено предвид факта, че партията участва за първи път в местни избори. Имаме и повече от 45 кметове на бщини, които са избрани с наша подкрепа“, посочи той.

Петков коментира и изборните резултати като брой гласове, които АБВ е получила по време на местния вот. „Общо за съветниците ни в политическия формат са гласували повече от 130 хиляди избиратели. С участието ни в коалициите, в които АБВ има водеща роля, избирателите ни ще достигнат до около 190 000 български граждани. Казвам го с чувство на благодарност към всички тези хора, защото АБВ е партията, която можем да го заявим декларативно, ние нямаме един купен глас. И в трите кампании ние сме политическата партия, която може да каже с отворено сърце, че сме водили честна кампания. Това декларирахме в началото. Ние сме партията, която използва най-малко пропагандни материали, афиши. Опитахме се да стигнем до прекия разговор с хората“, подчерта заместник председателят на Алтернатива за българско възраждане.

В заключение Петков коментира и изборните нарушения в страната. Според него има категороични данни за това , че мерки не са се вземали дори и при сигнали за явна подготовка за манипулация на вота. „Щабът на доктор Стойков в Плевен получи информация на коя бензиностанция се купуват гласове – в четвъртък още. Защо дирекцията на МВР не взе никакви мерки? Един от възможните отговори е, че една седмица преди първия тур беше сменен директорът на дирекцията и беше пратен на негово място директор от Перник. Човекът докато разбере къде е квартал „Сторгозия“ и напазариха мача“, заяви Румен Петков

Думите му допълни и подкрепеният от АБВ и спечелил изборите за кмет на Попово Людмил Веселинов, според когото властовият и икономически ресурс на държавата се употребява все повече за постигане на изборни победи. „ Все повече се губи принципът на мажоритарността при изборите за кмет. Започна се през 2007 г., а сега вече е отявлено – властовият ресурс влияе ужасно при избора на кмет. Втората причина е финансовият ресурс. Той предопределя изборите. Много пари се наливат в общините през мандата и то изборно се наливат. Третият момент е корпоративният вот. Аз мисля, че вече виждаме и административен вот. Загуби се романтиката на изборите. Загуби се състезанието между идеи, програми за управление“, заяви още той.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *