Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Становището на Горанов по поправките в Закона за ветераните от войните е цинизъм

от в ПП АБВ Новини 04/05/2016

Със становището си, по повод приетите на първо гласуване поправки в Закона за ветераните от войните, министърът на финансите Владислав Горанов хвърля подозрения върху тези хора, че ще спекулират с безплатно предоставените им лекарствени средства и препарати. Това каза на пресконференция в Пловдив зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков относно позицията на Министерството на финансите във връзка със Закона за ветераните, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Той визира писмо на министъра на финансите Владислав Горанов до председателя на Комисията по труда, социалната и демографска политика в Народното събрание. „В него той си позволява да отхвърли по циничен и брутален начин приетият на първо гласуване без нито един против или въздържал се Закон за ветераните от войните“, каза още Румен Петков. Според него становището е убийствено и цинично.

„Такова становище може да бъде подписано от безродственик и човек, който няма никакво усещане за национално достойнство и за почит към българската история“ каза още Румен Петков.

Той припомни, че проектозакона е подготвен от ген. Михо Михов след много сериозни консултации с Министерството на труда и социалната политика, неправителствени организации и Съюзите на ветераните от войните. „В края на миналата година тези ветерани са 3500 души, който са участвали във Втората световна война, това са хора, който са залагали живота си за авторитета на България и за днешното усещане на българите, че са част от обединена Европа“, каза още Румен Петков.

По думите му, чрез писмото на министър Горанов се отрича правото на тези хора да имат придружител и по този начин се казва на всички граждани, които са патриотите на България и участват във военни мисии, че утре някой, ще им каже, че старостта им трябва да бъде погребана в нищета.

„Министърът е направил сметки, според които за безплатен транспорт на ветераните са предвидени колосални суми, а за безплатни лекарства е предвидил, че два пъти ще се увеличи разхода за лекарствени продукти и дентална помощ – от 2,6 милиона на 5, 2 милиона. Как го е предвидил само той си знае, тъй като не водил консултации с никой“, каза още Румен Петков.

По думите му, чрез това становище на 90-годишните ветерани се отрича правото на елементарно уважение от страна на държавата„Ние от ПП АБВ много се надяваме, че този цинизъм ще бъде отхвърлен от Народното събрание. И ветераните и техните деца трябва да знаят, на какъв човек министър-председателят Борисов е гласувал доверие за разпределението на финансовите ресурси на страната“, каза още Петков. По думите му, както министър-председателят, така и Парламентарната група на ГЕРБ трябва да кажат, дали споделят този цинизъм.

„Всички политически партии трябва да заявят отношението си по този въпрос, тъй като с това писмо министър Горанов казва на ветераните, че държавата не ги обича и няма признателност към готовността им да дадат живота си за мира и авторитета на България“, каза още Румен Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *