Новини от ПП АБВ

Светослав Белемезов: Необходим е съвременен анализ на предизвикателствата пред европейската сигурност

от в ПП АБВ Новини 11/04/2016

Абсолютно необходимо да бъде направен съвременен анализ на темата „Сигурност“. Европа, респективно България, са изправени пред съвършено различни проблеми и предизвикателства и то в период на нарастващи рискове и нестабилна международна обстановка. Сред най-значимите опасности са миграционната криза, трафикът на хора и тероризъм. Това заяви по време на кръгла маса на тема „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“ депутатът от АБВ и член на вътрешната комисия към парламента Светослав Белемезов.

“Именно това бяха акцентите по време на проведената в Хага интерпарлементарна конференция между страните – членки на ЕС. Делегатите на това събитие  категорично очертахме необходимостта от формиране на общоевропейско решение и от използването на по-задълбочен дипломатически инструментариум за европейско влияние в кризисния регион на Близкия изток. Произнесохме се в полза на необходимостта от по-тясно сътрудничество между специализираните служби в отделните държави, с оглед на превенция и по-ефективно противодействие на подобен род трансгранични престъпления. Именно специализираното сътрудничество може да послужи като адекватна база за въвеждането на редица законодателни подобрения пред общоевропейското и националните законодателства. Например, подобна законодателна промяна в България беше направена по отношение на  подобряване на противодействието на каналджийската дейност в чл. 280 и 281 от Наказателния кодекс, с които се предвиждат по-високи наказания за извършителите“

Според Белемезов обективният анализ показва, че страната ни не е застрахована срещу риск от тероризъм. По думите му има предпоставки и за влошаване на  пограничната ситуация, тъй като конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Афганистан ще продължават да генерират имиграционни потоци към Европа, а на територията на съседна Турция  има около 2 700 000, а в Гърция са около 60 000 мигранти, чиято цел са държавите от Стария континент. В същото време политическата и финансовата криза в Гърция също влияят на миграционните процеси, а проблемът се задълбочава  и от  липсата на единна европейска политика за справяне с бежанския нартиск.

Депутатът изброи някои от мерките, които държавата вече е предприела за ограничаване на потока от незаконно преминаващи българската граница. „Създаден бе Национален съвет по миграция и интеграция, а също така са приети актуализирана Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2015 – 2020 г.) и план за нейното изпълнение. Подписа се споразумение за  погранично сътрудничество между България, Гърция и Турция. Министерския съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015–2020 г.) и план за нейното изпълнение, както и Национален план за противодействие на тероризма. Изграждаме погранично охранително съоръжение и затягаме контрола на морските ни граници и др“.

Светослав Белемезов посочи и вариантите  пред страната ни, ако тя бъде изправена пред ескалираща мигрантска вълна. „Можем да настояваме за адекватна подкрепа от Европейския съюз, каквато се предоставя на Гърция, както и за включването на НАТО в съвместните действия за охрана на сухопътните и морски граници на страните от Югоизточна Европа, както и България“.

На финала на своя доклад народният представител от АБВ изведе и някои препоръки за мерки на държавно ниво. „Необходимо е засилването на  ролята на президента в гарантиране на националната сигурност и по-тясно сътрудничество между специализираните служби, МВР и МО, чиито бюджет трябва да бъде увеличен, предвид новите рискове и предизвикателства. Трябва да се възстанови специализирано звено „Транспортна полиция”.  Не на последно място е необходимо подобряване на механизмите за взаимодействие със специализираните служби от Европа и Близкия Изток по отношение на миграционни потоци, трафика на хора и тероризъм. В очакване сме и в 43-то НС да влезе за обсъждане антитерористичен закон, който би следвало да подобри състоянието и взаимодействието между правоохранителните органи“, заключи той.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *