Новини от ПП АБВ

Съвременният поглед към Деня на Освобождението 3-ти март 1878 г. (репортаж)

от в ПП АБВ Новини 03/03/2016

В навечерието на националния празник на България 3-ти март централата на ПП АБВ на ул. „Врабча“ №23 бе домакин на дискусия на тема „Съвременният поглед към Деня на Освобождението 3-ти март 1878 г.“, организирана от Клуб „Култура и изкуство“ към Софийската организация на АБВ. Участваха симпатизанти, журналисти и общественици. Специален гост на събитието бе лидерът на ПП АБВ и президент на България (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Дискусията бе открита от председателя на Столичната организация на ПП АБВ и общински съветник в СОС Тодор Цанев. В изказването си Цанев определи датата 3-ти март като символ на единството и храбростта, гордостта и патриотизма на българите. По думите му тази дата е и символ на чисто човешката, християнската, славянската солидарност, „която стои зад справедливата война за освобождението ни“. „Датата 3-ти март е кулминация на дълъг исторически процес, започнал с период на Възраждането, продължил с революционните борби, Освобождението, Съединението и Независимостта на България. Днес, години след това славно събитие и 25 години след началото на прехода, в тези тежки времена на икономическа, демографска, духовна и институционална криза този празник е още по-значим“, заяви още Тодор Цанев пред препълнената зала. По думите му изключително актуален в днешно време е разговорът за националната идентичност и държавността, но и за възгледите на българина за свобода на фона на ежедневното насилие и разделението в обществото ни. „Има и много други въпроси, препратки и сравнения между епохите. В тази връзка е жизнено важно да мислим, да дебатираме, да издигаме значението на понятия като патриотизъм, национална гордост, историческа памет“, категоричен бе Цанев.

След председателят на Столичната организация на АБВ председателят на Клуба „Култура и изкуство“ Татяна Спиридонова зададе основните насоки на предстоящата дискусия. „На 3-ти март можем единствено да сведем глави и да замълчим пред българския дух и българските герои, отдали всичко свое за свободата на България. Тази дата обаче подвига и много въпроси, част от които са: 3-ти март – освобождението на тялото, на духа или на двете заедно? Има ли място във възпитанието на подрастващите за патриотизъм в съвремието? Каква е ролята на изкуството и културата в отстояването на българския дух и тяхното място в съвремието? Имат ли място събитията и личностите, които са живяли в тези епохи, в съвременните учебници? Имат ли място героите-патриоти в съвремието и как да ги претворяваме?“, изброи Татяна Спиридонова, след което благодари на представителите на ПП АБВ за съпричастността им към инициативите на Клуб „Култура и изкуство“. „Това означава, че вие подкрепяте грижата за талантите и изкуството в тази държава“, добави председателят на клуба.

Преди началото на същинската част на събитието бе прожектиран и специално създаден за националния празник ретроспективен видеоматериал, който показа как в българското изкуство е отразена историята на България до Освобождението през 1878 г. Това даде допълнителен дух и заряд на разговора за съвременния поглед към тази историческа дата.

По време на самата дискусия бяха изразени различни гледни точки към датата 3-ти март 1878 г. и точното определение на състоянието и статута на българския народ в рамките на Османската империя. Участниците се обединиха около мнението, че термините „присъствие“ и още повече „съжителство“ не отговарят на действителността преди Освобождението и дори е обидно те да бъдат използвани, на фона на репресиите, които са били извършвани над българския християнски народ в границите на Османската империя. Беше обърнато и специално внимание на факта, че историята освен фактология, е комплекс от преживявания, които се предават в народната памет чрез литературата, музиката и обичаите – история на възприятието, която в случая категорично отхвърля тезата за съжителство и прави адекватен термина „робство“. Беше направен и своеобразен духовен паралел между българите в Предосвобожденска България и сегашното българско общество, който предизвика консенсус около мнението, че българският народ трябва отново да се обърне към чисто човешките ценности и стойности, които са спомогнали за неговото обединение в най-трудните моменти от съществуването му.

В изказванията се чуха и призиви историята да се използва като фундамент за определяне на сегашните приоритети и цели пред България и мястото, което страната заема на геополитическата карта на Европа и света. Това, според участниците в дискусията, минава през стратегически анализ на ресурса, с който България разполага в културен, духовен, икономически, финансов и военен аспект. Беше обърнато внимание и на тенденцията за частична загуба на национална идентичност на някои европейски страни в условията на обединена Европа, между които и България.

Обобщение на дискусията направи лидерът на ПП АБВ и президент на България (2002-2012 г.) Георги Първанов, който остро разкритикува продължаващата експлоатация на историята за политически цели и опитите за преиначаване на доказани факти в услуга на настоящата конюнктура, като призова да се отдаде дължимото уважение на историческата истина. Лидерът на АБВ определи тезите за „съжителство“ и „присъствие“ като част от неоосманистката доктрина, която няма как да е в съзвучие с българския национален интерес.

Материал от изказването на председателя на ПП АБВ Георги Първанов прочетете тук! 

В рамките на събитието бе открита изложба живопис и графика с творби на доц.Анна Янева, арх. Анна Икономова, Григор Велев, Динко Ненов, Иван Яхнаджиев, Красимир Тодоров, доц. Кирил Божков, Любослава Любчева, Нина Крис Арт, Селма Тодорова, Симеон Кръстев,проф. Тома Върбанов и доц. Цветан Стоянов.

Иван Гайдаров

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *