Новини от ПП АБВ

Съюзът на съдиите в България: АБВ е единствената парламентарно представена партия, която прие поканата за дебат преди окончателното гласуване на Закона за съдебната власт

от в ПП АБВ Новини 30/03/2016

Във връзка с предстоящото в четвъртък гласуване на първия пакет промени в Закона за съдебната власт от Народното събрание, Съюзът на съдиите в България се обърна към всички парламентарно представени партии за дискусия и подкрепа на основните положения в закона.

На срещата, състояла се днес в Народното събрание, от страна на АБВ присъстваха зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, зам.-председателят на ПГ АБВ Мариана Тодорова, председателят на Правния съвет на ПП АБВ Марин Киров и народни представители от групата, а Съюзът на съдиите бе представен от неговия председател Атанас Атанасов и членове, представители от различните съдилища.

От Съюза на съдиите подчертаха, че АБВ е единствената партия, която се е отзовала на тяхната покана с цел дискусия и подкрепа на текстовете в Закона за съдебната власт. Магистратите призоваха народните представители да не допуснат изменения от първоначално внесения вариант на закона. Причина за тяхното притеснение е, че  въпреки постигнатото съгласие в текстовете на Съвета по съдебна реформа, в Комисията по правни въпроси са депозирани 8 предложения за изменение и допълнение, някои от които качествено изменят философията на проекта и промените.

Магистратите считат, че основните положения в Закона не трябва да се променят, защото те са плод на общо съгласие между всички членове на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за реформа в правосъдието и отразяват в оптимална степен становищата на магистратите и експертите. Също така подчертаха и ролята на АБВ въобще в сектора на съдебната реформа, като изразиха отново подкрепата си за закондоателната инициатива на партията в областта на административното правосъдие, която вчера бе одобрена от Съвета по съдебна реформа.

От страна на АБВ председателят на Правния съвет Марин Киров заяви: „За нас е притеснително и разочароващо слабото участие на повечето политически партии в Съвета по реформата и въобще в работата по Закона за съдебната власт. Беше неприятна изненада и това, че хора, които нито веднъж не са идвали в работна група по закона, в Комисията по правни въпроси се опитаха да го изменят, без да отчитат постигнатия консенсус между всички заинтересовани страни“.

Киров също така подчерта, че по време на комисия, а и в пленарна зала АБВ няма да подкрепи идеите съдебната реформа да се сведе единствено до заплатите на членовете на ВСС, а също така и предложенията, които противоречат на целта на приемания закон.

Във втория пакет промени в ЗСВ, които се очаква да бъдат гледани през месец май в Народното събрание и които още са на етап концепция и работа по текстовете в работна група, Киров подчерта: „От АБВ споделяме виждането на общността, че сегашния модел на атестиране е сгрешен и неефективен и в тази връзка ще подкрепим новия предлаган модел за атестиране на магистратите. Ще настояваме за адекватност на дисциплинарните производства и отговорност, а също така и гарантиране на съдийското самоуправление, по такъв начин, че мнението на магистратите по важните въпроси ще бъде чуто и те ще имат своята трибуна.“

В заключение участниците в срещата изразиха очакване промените в Закона за съдебната власт да минат успешно и без промени на второ четене, след което да се пристъпи към внасяне и на другите текстове и закони.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *