Новини от ПП АБВ

Това, което се случва като социална политика е израз на случващото се в държавата

от в ПП АБВ Новини 08/11/2015

„Работим по нов закон за отделяне на социалните плащания от социалните услуги“. Това каза вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин по време на разширено заседание на Националния съвет на ПП АБВ.

Министър Калфин уточни, че това, което се случва като социална политика е израз на случващото се в държавата. Вицепремиерът посочи, че АБВ иска да види в бюджетните цели за следващата година,заложени политики за намаляваме на неравенствата в качествата на живот. По думите му, сазапочнати така необходимите промени в социалните системи. За пример вицепремиерът посочи пенсионната система, където промените вече са се случили.

„Една от тежките теми е свързана с хората с увреждания и това е проблем на много от общините в България. Там идеята е да преструктурираме ресурса до тези, които имат най-голяма нужда. Работим по нов закон за отделяне на социалните плащания от социалните услуги“, каза още той.

От ПГ на АБВ ще има предложение за увеличаване на бюджетите на общините, които имат повече социални услуги“, каза още Калфин. Той обясни, че е пусната втора програма, по която се отпускат 150 милиона лева европейски средства за социални услуги. „Има средства за програмите за социалните политики, можем да действаме“, допълни той. Ивайло Калфин заяви, че трябва да се работи така, че да може тези програми да останат и след като европейските проекти приключат.

Относно Държавния бюджет за 2016 година, вицепремиерът заяви, че в него разходите в сравнение с тази година са се увеличили с 2 милиарда лева. „От тези 2 милиарда допълните средства около ¼ са за социална политика, но голяма част отиват в пенсионната система. Там увеличението ще бъде с около 500 милиона лева“, обясни Калфин. По думите му, друга част, която интересува общините от Бюджета са средствата свързани с компенсации за минималните работни заплати. Калфин уточни, че субсидиите и трансферите за общините за централния Бюджет се увеличават с 10%, като в момента те са около 2,485 милиарда лева, а през следващата година ще са 2,662 милиарда лева. „Това е едно от големите увеличения -200 милиона лева повече. Разчита се на увеличаването на собствените приходи на общините“, поясни той. По думите му, има положителна тенденция от постъпленията в бюджетите на общините.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *