Новини от ПП АБВ

Доц.  Атанас Мангъров за предложенията за реформи на здравния министър: Още от същото

от в ПП АБВ Новини 16/06/2021

Епидемиологът доц. Атанас Мангъров определи като лишени от смисъл идеите за реформи на служебния здравен министър. Той смята, че тези промени няма да доведат до положителен ефект в сектора и подчерта необходимостта от съдържателно нов поглед върху управлението на българското здравеопазване. Доц. Мангъров спря вниманието си върху четири основни пункта по планираните реформи.

  • За премахване лимитите на болниците:

Според доц. Атанас Мангъров подобна промяна ще бъде посрещната с радост, но ще върне сектора в 2015 година, когато лимитите бяха въведени. Той припомни, че това се случи тогава заради масово източване на Здравната каса. В същото време доц. Мангъров подчерта необходимостта от разделяне на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението и обясни, че причината за надвишаване на лимитите винаги е била и ще бъде стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се остойности, да се регламентира, заплащането трябва да се определя от квалификацията и от натоварването.

  • За прехвърляне на част от дейностите от болничната в доболничната помощ:

Основната догма в нашето здравеопазване – разделянето на болничната от доболничната помощ, трябва да отпадне, посочи доц. Мангъров.

„Клиничните пътеки, както показва 20-годишният опит, са анахронизъм. Заплащането на медицинския труд трябва да е отделно от заплащането на стойността на лечението. Остойностяването на самото лечение е чисто технически въпрос и ако то не бъде свързано със заплащането на труда, няма да има излишни разходи. Престоят на пациентите в болницата трябва да се определя от лекаря,  а не от предварително зададени правила, каквито са клиничните пътеки“.

  • За премахване на денонощното разположение на личните лекари:

„Личните лекари бяха въведени като институция и всеки от тях трябваше да наеме хора, с които да осигури 24-часово дежурство 7 дни в седмицата. Това не стана, особено времето на пандемия показа, че личните лекари са един анахронизъм и те трябва да се групират около болниците и тяхната помощ да се осъществява  съвместно с болниците“.

  • За контрол от страна на пациентите със СМС от Здравната каса за извършени дейности:

„Това е добре, но ако заплащането на труда се раздели от заплащане на стойността на лечението, нуждата от подобен пациентски контрол намалява“.

  • За промяна на цените на клиничните пътеки:

Доц. Атанас Мангъров е категоричен, че промяната следва да бъде в посока увеличение на възнагражденията за труд на всички, работещи в здравните заведения, като то трябва да бъде съобразено с тяхната квалификация и натоварване и по никакъв начин да не бъде свързано с разходите за леченията. Заплащането на лечението е чисто технически проблем, като се контролира от страна на Касата, обясни той.

„Напълно съм  съгласен с проф. Кантарджиев, който казва, че сегашният здравен министър е един от тези, които забъркаха тази каша в здравеопазването през 90-те години и това, което се предлага, е още от същото, което се въведе в края на 90-те. За 20 години системата показа своята неефективност, нашата здравна система се нуждае от сериозна промяна, като най-важното е да се раздели и остойности заплащането на медицинския труд и лечението“. 

Доц.  Атанас Мангъров коментира и настоящите мерки в контекста на COVID-19. Според него всяко едно действие се прилага механично и без ясни аргументи.

„Канят се маските да бъдат отменени за част от хората, които са ваксинирани. Това е неетично и дискриминационно. Не трябва да се допуска. Твърдя, че носенето на маски е безсмислено. Най-доброто, което може да се случи с тях, е да ги няма. Който иска може да носи, но да се налага задължително носене, особено в детска възраст, е неправилно. Маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози и хора, които са преболедували, само че като преболедували не се считат тези, които имат антитела – те са единственото сигурно, което потвърждава, че човек се е срещал с вируса, а се неглижира. Считат се хората, които има някакъв вид тест PCR или антигенен и са били най-малко 2 седмици под карантина. Това също е медицински абсурд“.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта необходимостта от публичен дебат за здравеопазването. По въпроса за пандемията и инструментите срещу нея той изрази съмнения за тежка корупция.

„За удивителната последователност на Европа и света в стремежа да не идентифицираме реалното състояние като брой хора, срещнали се с вируса – това говори за корупция на най-високо ниво. Такъв грабеж светът не познава. 2 млн. PCR теста – кой ги внесе, на какви цени, колко платихме ние гражданите, в чии джобове за парите, какъв рушвет взе ЕК, за да се поръчат милиарди ваксини, защо се поръчват още при положение, че в някои страни ваксинацията не се радва на особена почит“.