Новини от ПП АБВ

АБВ с настояване за задължителна мярка в европейски мащаб – незабавно да се наложи фиксирана цена на вредните емисии и въгледвуокиса на тон и тя да не надхвърля 10 евро

от в ПП АБВ Новини 13/10/2021

Задължителна мярка в европейски мащаб е незабавно да се наложи фиксирана цена на вредните емисии и въгледвуокиса на тон и тя да не надхвърля 10 евро. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и подчерта, че в средносрочен план е необходимо незабавното стартиране на „Белене“.

„Настояваме президентът Румен Радев да започне незабавни разговори с колегите си в Полша, Германия, държавите, които са с най-силна зависимост от топлоцентралите, въглищните централи и на предстоящото събиране на Върха да се вземе такова решение. Няма друга мярка в момента, която да повлияе ефективно върху ценообразуването на електрическата енергия“.

Петков е категоричен, че не бива да си затваряме очите пред проблемите, натрупани през последните 10 години.

„Някой преди 6-7-8 г. ни внуши, че когато изграждаме ВЕИ-та ще си решим въпросите с околната среда и гарантирането на ел. енергия. Резултатът е, в продължение на малко по-малко от 10 г., изградени ВЕИ-та за над 10 трилиона евро, срещу които получаваме 1,8% от ел. енергията в световен мащаб. Някои хора станаха милиардери, милионери, ние ставаме все по-бедни и все по-енергозависими. Ако Европа, ако светът не потърси хората, които ни манипулираха и ни принудиха да направим тези огромни разходи, не трябва да се чудим на цената на електрическата енергия. Затваряйки си очите пред тези неща ние искаме скъп ток“.

Колкото до загърбването на производството на ядрени мощности, Петков отново подчерта, че у нас това е една от големите причини за скъпия ток.

Сега всички са се вгледали в свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“. Защо има свръхпечалба? Защото произвежда евтин ток. Ако „Белене“ нямаше тази катастрофална съдба, двата блока щяха да са въведени в експлоатация 2016- 2017 г. Продължават да лъжат хората. Белене била сеизмична зона, нямала лиценз, ОВОС бил изтекъл. Няма такова нещо при стрес теста, който беше направен след Фукушима, „Белене“ е най-сигурният проект. Затова в средносрочен план е необходимо незабавното стартиране на „Белене“. Не трябва да забравяме кои ни обясняваха, че „Белене“ не ни трябва, защото няма какво да правим тока от него. Франция стои най-добре в европейски и световен мащаб, защото с 57 ядрени реактора изнася ток със средна печалба по 100 евро на мегават. Какво ни пречеше да си гарантираме евтин ток у нас и солиден износ?“.

Румен Петков отново коментира пропуснатите огромни ползи от нереализираните газови проекти.

 „На нас ни се обясняваше, че „Южен поток“ не ни трябва и никой няма да направи „Турски поток“. Оскъпихме трасето, това е резултатът. Второ – изпуснахме цената на газа. Това го дължим на триото Бойко Борисов – Теменужка Петкова – Николай Павлов. Миналата година беше сменена формулата, по която купувахме от „Газпром“, в основата си имаше нефтената компонента. Ето резултата – 300% увеличение. Сърбия получава газ от нашия газопровод. Те не смениха формулата и сега плащат 270 долара за 1000 куб. м. Ние плащаме 700 долара. Не разбирам какво трябва да се случи, за да разбере служебният министър, че ръководството на „Булгаргаз“ ни причини всичко това или зависими от тях“.

Петков отново каза, че газовите борси са изпуснати и прогнозира, че газовата връзка Гърция – България няма да бъде построена до 2021 г.

„Миналата година, когато предупреждавахме, че газовата връзка няма да бъде реализирана в срок, Теменужка Петкова по всички телевизии гарантира, че ще бъде. Нищо подобно. Ще настояваме с искане до „Булгаргаз“ и газовия хъб „Балкан“ всички количества д се предлагат само чрез програмата за освобождаване на количества, както и сектора „Ден напред“. По този начин ще се гарантира публичността и зашитата на обществения интерес“.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.