Новини от ПП АБВ

Д Е К Л А Р А Ц И Я  за енергийна сигурност и независимост на Република България

от в ПП АБВ Новини 03/05/2022

Областен съвет на ПП АБВ-Стара Загора

Участниците в Областната конференция на ПП АБВ-Стара Загора с настоящата изразяваме пълната подкрепа на приетата  Декларацията за енергийна сигурност и независимост на Р .България, приета на 08.04.2022 г. от Областния съвет на ПП  АБВ-  Плевен.

Област Стара Загора е изправена пред тежък проблем по намеренията за закриване на въглищните ТЕЦ в района на Маришкия минен басейн. Въпреки многото предизборни обещания от ПП, ИТН и ДБ и до днес не е ясно  какъв срок на закриване на ТЕЦ в Марица Изток е заявен от настоящото българско правителство. Заявяват се  противоречиви идеи от  болшинството от управляващите като грандоманския и с нищо недоказал своята технологична и финансова  целесъобразност „мегапроект“ за завод за батерии, както и спорните от към ефективност и цена на добита ел. енергия „зелени енергии“ – фотоволтаици и вятърни генератори. Това  е притеснително за съдбата на работещите в този комплекс, както и като цяло за дълбоката криза, обхванала българската енергетика.

Все още няма никаква яснота и относно въвеждането  в експлоатация на газовата връзка Комотини-Стара Загора, която вече има драстично закъснение и поставя пред реална опасност възможността за доставки на азерски газ.

Изразяваме нашето общо становище за крайна необходимост от поставянето на проблема за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Белене“ и АЕЦ  „Козлодуй„ ,като проблем с изключителна важност, който час по-скоро трябва да намери своето решение в МС и НС на Р България, защото цената на електрическата енергия, произвеждана от такива мощности ще реши дълбоките социални проблеми.

Тези нови ядрени мощности са български проекти, ядрените турбини за АЕЦ „Белене“ са заплатени на производителя и следователно, те са наша, българска собственост, което означава, че те  вече могат и да имат европейско финансиране с оглед последните решения на ЕК относно квалифицирането на ядрената енергия като „зелена“ енергия.

Категоричната и на много високо научно и експертно ниво оценка за крайната необходимост от въвеждане на тези мощности у нас бе дадена и в заключителните документи на традиционния Пети международен енергиен форум на тема „Енергийна сигурност на България“, организиран от Сдружение „Национална гражданска инициатива Алтернатива за Българско възраждане“ на 09.10.2021 г. в гр. София.

Крайно време е и  за незабавно приемане на цялостна и актуализирана национална стратегия  по енергийната сигурност на страната ни поради което считаме, че на осн.чл.5 от Споразумението за съвместно участие в избори за Народно събрание, прието на 21.05.2021г.,подписано от Коалиция за България  БСП за България  и ПП  АБВ  в частта му за отстояване на общи възгледи, позиции  и действия в областта на енергетиката тези проблеми следва да се поставят на вниманието на МС и НС.

Предлагаме на предстоящия  4-ти Конгрес на ПП АБВ , свикан на 21.05.2022 г. по тази тема партията ни да излезе  с обща позиция за незабавно решаване на този стратегически за страната ни въпрос.

 

 Областна конференция на ПП  АБВ-Стара Загора,

 19.04.2022 г.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.