Новини от ПП АБВ

ДЕКЛАРАЦИЯ – ПРИЗИВ

от в ПП АБВ Новини 01/08/2022

През последните два дни напрежението между Косово и Сърбия отново достигна точката на кипене, след като Прищина заяви, че от 1 август хората, влизащи в Косово със сръбски документи за самоличност, са длъжни да ги заменят с временен документ по време на престоя си в страната, а етническите сърби, които имат регистрационни табели за автомобили, издадени от Сърбия, ще трябва да ги сменят с косовски в рамките на два месеца.

Това доведе до напрежение в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби. Пуснати са сирени за въздушна тревога, жителите са започнали да строят барикади. От двете страни на границата се сипят войнствени декларации и заплахи за начало на военни действия. Всичко това, на фона на конфликта между Русия и Украйна, поражда сериозни опасения за мира на Балканите.

Политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“, вярна на своята миролюбива и хуманна политика, декларира:

  1. Призоваваме незабавно да бъдат прекратени всички провокации и опити за създаване на напрежение по границите със Сърбия, както и за зачитане правата на сърбите в Косово.
  2. Считаме, че въвеждането на каквито и да са дискриминационни правила спрямо сръбското население в Косово, e грубо нарушение на всички норми на международното право, както и на двустранните Брюкселски споразумения от 2013 г. за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.
  3. При общата напрегната политическа обстановка в Европа и икономическата криза пред която тя е изправена, съблюдаването на мира трябва да е основен приоритет за Балканите.
  4. Приветстваме временното спиране на действието на дискриминационните мерки спрямо сръбското население и изразяваме надежда, че проблемите ще бъдат решени на базата на взаимни компромиси.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.