Новини от ПП АБВ

Деян Дяков, ЛЕВИЦАТА!: Работещите в комплекс Марица-Изток готвят последващи действия

от в ПП АБВ Новини 16/10/2023

Работещите в комплекс Марица-Изток ще представят график за последващи действия. За целта се събира работна група от експерти – енергетици, миньори, експерти по търговия с емисии, чиято среща ще се проведе следващата седмица. Това съобщи пред медиите синдикалният лидер Деян Дяков, който е и водач а листата на ЛЕВИЦАТА! за Сара Загора в местния вот. „Няма да оставим правителството да мачка комплекс Марица-Изток“, подчерта Дяков. Той отбеляза, че в момента той и колегите му извършват проучване за възможностите за излизане на България от Зелената сделка – инструмент, който ще реши, поне временно, въпроса, докато се намерят убедителни екологични решения.

Такова решение в Стара Загора представи българският учен проф. инж. Жеко Ганев – иновативна технология, която ще намали цената на тока многократно. В основата на замисъла стои преработката на въглеродните двуокиси, които отделят топлоцентралите в комплекса „Марица изток“ при работата си с въглища. Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни двуокиси от топлоцентралите в комплекса могат да се улавят и преобразуват в полезни вещества, обясни проф. Жеко Ганев. Технологията може да се прилага, без да се променя нищо от досегашния начин на работа на ТЕЦ-овете и без да се съкращава персоналa в тях. Проф. Жеко Ганев благодари за доверието от страна на ЛЕВИЦАТА! и на синдикатите.

Румен Петков подчерта, серията удари, които поднася българската енергетика и гаранциите за енергийната сигурност. Най-актуалният пример за това е отпреди броени дни – решение на Народното събрание, което практически вкарва България в международен скандал – накратко, въведеният акциз от 20 лв. за мегаватчас за внос или транзит на руски газ в рамките на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия. Преди въвеждането на 20-левовия акциз, България обаче не е водила съответните разговори, с които да уведоми и останалите държави по пътя на газовия транзит през България. В неведение по въпроса и до днес остават, освен Сърбия, но и Гърция, С Македония, Унгария и Австрия, посочи Петков и добави, че последствията за българското газово потребление също ще бъдат изключително тежки.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.