Новини от ПП АБВ

Доц. Атанас Мангъров: Не се прави масова имунизация по време на епидемия

от в ПП АБВ Новини 30/03/2021

Основно правило в епидемиологията е, че имунизации, особено масови, не бива да се правят по време на епидемия. Това заяви във Велико Търново доц. Атанас Мангъров, цитиран от Янтра ДНЕС. Причината е, че е възможно да се имунизират хора, които вече са заразени, но все още са е инкубационния стадий на заболяването. Втората причина е, че хора, които са ваксинирани и още не са изработили достатъчно силен имунен отговор също биха могли да се заразят и това да доведе до непредвидено взаимодействие между естествената инфекция и направената ваксина.

Инфекционистът определи наложените противоепидемични мерки като безсмислени и, че е необходимо колкото се може по-скоро да бъдат премахнати, за да се върнем към нормалналния си начин на живот. Той е категоричен, че епидемията се използва за политически цели и това ще се отрази и на предстоящите избори.

„Цялото всяване на страх неминуемо ще отблъсне част от хората, но това, което мога да кажа е, че да отидеш да гласуваш не е по-опасно от това да отидеш до магазина, да се качиш на автобуса или някоя друга дейност от ежедневието ни. С тази разлика, че когато отидеш да гласуваш правиш нещо, което ще рефлектира върху живота ти за следващите 4 г. В демократична страна, в каквато се надявам, че живеем, това е начина да се променят нещата“, каза още доц. Мангъров. И призова хората да гласуват и да надвият всички свои предразсъдъци, за да не се налага отново да излизат на протести по улици и площади.

Според доц. Мангъров високата смъртност от Covid-19 в България се дължи на факта, че сме една от най-болните нации в света. Средната продължителност на живота при мъжете е 69 г., а за жените около 73 г., докато в Испания и Италия този показател е 85 г. „Имаме огромно множество от хора, които дори в по-млада възраст имат сериозни белодробни, ендокринни и други заболявания, и когато се сблъскат с подобна инфекция, засягаща белия дроб, всички останали органи и системи се натоварват. И там, където има слабо място декомпенсират”, каза още доц. Мангъров. И допълни, че България е сред водещите страни в ЕС по детска смъртност, което също е доста незавиден показател.

„Вече в целия свят стана очевидно, че един не особено тежък медицински проблем се използва по един безобразен начин и за всевъзможни цели, най-вече политически и  икономически. Виждаме, че в страните, в които тези противепидемични мерки се прилагаха най-хлабаво, в момента има най-добри показатели по отношение на леталитета. Говоря за страни като Швеция, за някои щати като Тексас и Флорида в САЩ, където бяха преустановени част от мерките, като носенето на маски например. Там броят на случите и на починалите вървят надолу, т.е. колкото по-скоро се върнем към нормалния си ритъм на живот, толкова по-добре ще бъде за нас – икономически, социално, психологически и т.н.“, категоричен е доц. Мангъров.

Относно ваксините срещу Covid-19 медикът заяви, че това е лично решение. „Тези ваксини най-вероятно са добри, но това все още не е доказано и не бива да се налагат такива продукти, които не са изпипани по правилата на изкуството за масово приложение или се налагат със силови административни и други мерки. Наблюдават се места, където хората се водят под строй да се ваксинират, като има негласни заплахи, че в противен случай ще загубят работата си. Това е неморално и неетично. Ваксини трябва да има и всеки, който иска да може да се имунизира. Ако не му е ясно дали трябва или не, нека се консултира с лекар. Всички хора с придружаващи заболявания и тези, при които може да протече по-тежко инфекцията биха могли да се ваксинират, но всеки случай трябва да се преценява индивидуално“, посочи доц. Мангъров. Той уточни, че не се е ваксинирал, тъй като има антитела и човек, който се е срещал с вируса не е нужно да се имунизира, въпреки че, ако иска може да го направи. Инфекционистът подчерта, че не спестява истината на никого, макар и това да не се харесва на неговите опоненти. Най-големият критик на Националния оперативен щаб пристигна в старата столица, за да се срещне с граждани и да заяви подкрепата си за кандидатите за народни представители от ПП АБВ. Самият той е кандидат за депутат и водач на листата във Варна.

„Листите на ПП АБВ се отличават с това, че в тях винаги има професионализъм и солидна експертиза. Празните приказки и говоренето на общи думи в кампанията не са наша запазена марка. За това винаги сме разчитали на тази част от избирателите, които мислят за кого и как да гласуват, за да изберат личности“, заяви адвокат Николай Илчев, кандидат за народен представител от листата на ПП АБВ за Великотърновски избирателен район. Той подчерта, че в листите на партията са включени доказани професионалисти, които не търсят удобно и добре платено държавно място, за да продължат своята професионална и обществена работа. Според него народните представители бързо забравят положената клетва в първото заседание на всеки нов парламент, която ги задължава да служат на народа. “Разбира се, те биват избирани от даден регион и неговите приоритети са водещи, за да се харесат на избирателите, но аз бих казал, че е крайно време българските политици да започнат да мисля малко по-национално и да не делят България на региони, защото е видима разликата между Северна и Южна България. Тя е крещяща. Великотърновският район заслужава много по-добро лоби в законодателния орган и изпълнителната власт“, каза още Николай Илчев. Той призова избирателите да огледат внимателно кандидатите за народни представители във всички листи, за да изберат качествени хора, които да представят достойно българския гражданин и избирател в Народното събрание.