Новини от ПП АБВ

Доц. Георги Кючуков пред БНТ: Бих смъкнал моментално всичките свръхрестрикции, ако трябва днес да напиша заповед за ковид мерките

от в ПП АБВ Новини 30/03/2021

Бих смъкнал моментално всичките свръхрестрикции, ако трябва днес да напиша заповед за ковид мерките. Това каза водачът на листата на ПП АБВ в 20-ти МИР Силистра доц. Георги Кючуков в диспут по БНТ.

„Не говоря за маските и за елементарните неща, които трябва да се спазват. Бих премахнал всичките рестрикции“, каза той и уточни, че става въпрос за затварянето на заведенията и ограничаване на движението. „Нормалните рестрикции, които трябва да останат са личната хигиена плюс маските. За това имам доста мисля сигурен аргумент. В момента в Европа имаше два подхода към ковид епидемията. Единият с много стриктно затваряне на държавите, а другият въобще без каквито и да е рестрикции. Оказа се, че ходът на заболюването и в двете групи държави, е един и същ. Само малко е отложен във времето. Няма да се отървем от този вирус, докато не получим така наречения стаден имунитет“, посочи още доц. Георги Кючуков.

Доцентът уточни, стадният имунитет не се постига само с преминаване през заболяването, а и през ваксинирането. „В момента всички хора, които са в болница, не са задължително болни за болнично лечение, а поради това, че няма кой да ги обслужи в домашни условия“, изтъкна кандидатът за депутат. По думите му това е неправилна тактика. Доц. Георги Кючуков отбеляза, че антибиотик при вирусна инфекция е медицинско недоразумение. „По този начин малко потискаме симптомите. Вирусите се задържат повече в нашия организъм и им даваме идеалната възможност да мутират и да се създават нови мутации, които са по-опасни“, допълни още доц. Кючуков.

Кандидатът за депутат заяви, че за него всичко това, което се прави от сорта на  1000 лв. повече на определени групи, не решава нито един проблем. „Смятам, че нашето здравеопазване има нужда от коренна реформа на самата система. Когато бяхме в 43-ото Народно събрание ние свикахме кръгла маса за цялостна реформа на системата за здравеопазването. Тогава някои от партиите, които сега се бият в гърдите срещу търговските дружества, забраниха на своите депутати да дойдат. Системата трябва изцяло да се промени“, каза той. Доц. Георги Кючуков визира начина на финансиране – така наречения бюджетен модел на финансиране, начина на определяне на необходимите лечебни заведения, било то лечебни практики в болничната помощ и т.н.   Според него е необходима здравна карта, която да определи колко са необходимите общопрактикуващи лекари и да определи необходимия минимум за всички нужди на населението.

Той обърна внимание и на целите на АБВ на тези избори. „Нашата цел също е да прескочим 4-процентовата бариера. По възможност да я прескочим доста солидно. Имаме сериозно основание да вярваме в това. Преди всичко последните две социологически агенции, които правиха проучване, казаха, че сме единствената партия, която непрекъснато расте със своята подкрепа. Ние имаме една цялосттна програма за развитие на страната след изборите както по отношение на тази ужасна епидемия, така и по отношение на развитие на икономиката„, каза доц. Георги Кючуков.

Тема на дискусия бе темата за подпомагане на малкия и средния бизнес.“Смятам, че малкият и средният бизнес е много важен за изправяне на икономиката, но не е единственият. Отново се връщам малко по-назад в 43-ото Народно събрание ние инициирахме и бяха заделени 2 млрд. лв. за инвестиции на държавата във високите технологии. Тези, които са с много висока добавена стойност. Не откриваме топлата вода. Франция така действа със своите най-модерни предприятия. За съжаление тогава този фонд се разпадна поради разпадане на 43-ото Народно събрание. Държавата трябва задължително да се намеси в икономиката без да обсебва правото на частната инициатива. Подкрепата към частния бизнес трябва да съществува. Не бива да се налагат допълнителни данъчни и каквито и да е други тежести за малкия и средния бизнес, но не трябва да оставаме само с нея„, коментира още доц. Георги Кючуков.

Според него действително се променяме, но ковид кризата е временна. „Оптимист съм, че до средата на лятото всичките тези ограничения, така или иначе ще паднат, а до средата на другата година за ковид ще си спомняме само“, заяви още кандидатът за депутат.

В БНТ коменитраха и въпроса с Република Северна Македония и нейното европейско бъдеще. „Първо искам да кажа, че по отношение на Република Северна Македония съм също на мнение, че не трябва да правим отстъпки без всякакво отношение към нашите национални интереси.В това отношение трябва да бъдем твърди. Лошото е, че не само гражданите на Република Северна Македония, но и ЕС не ни разбират. Много се хвалихме, че отпадна поправката, която ни заклеймяваше. Отпаднаха три изречения. Никъде не пише поздравяваме България. Още преди няколко месеца външните министри на Чехия и Словакия казаха, че ЕС не е място, където да се решават икономически спорове. Чета го, че ние не правилно подхождаме към проблема с Република Северна Македония. Какво показахме на Северномакедонците с изказвания от типа македония е била българска и пак ще бъде българска. Ние почнахме да воюваме с хората в Македония, а не с македонизма. Правилният ход според мен беше това, което се реши на посдледното заседание при президента. Да се обърнем към хората, да обърнем вниманиета на защитата на правата на хората с българско самосъзнание. Тогава ЕС ще ни разбере, тогава няма да има натиск към нас. Разбира се, че няма да отстъпваме безпринципно, но трябва да имаме цялостна политика„, изтъкна още доц. Кючуков.

Доц. Георги Кючуков направи и финално обръщение. „Приключва една необичайна предизборна кампания, в която ПП АБВ предлага две съвсем прости неща – да се върнем към нормален живот и към една работеща действаща държава. Ние имаме експерти, които не се страхуват да кажат истината, за това призовавам да гласувате с бюлетина номер 6“, заяви още доц. Кючуков.