Новини от ПП АБВ

Георги Първанов по БНТ: Президентска република у нас е непостижима (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 08/01/2023

Президентската република в България е непостижима. Това мнение изрази в „Говори сега“ президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

По думите му тази идея не е подкрепяна от самия държавен глава, а по-скоро от обкръжението около него – политолози и социолози.

„Тя първо не може да стане – не мога да си представя как БСП и ДПС ще гласуват за президентска република, а пък в ДБ настояват президентът да се избира от парламента. Дори да стане, това няма да е по-работещо от сегашния модел. Беше време, когато парламентарната република в България функционираше съвсем нормално“.

Свидетели сме на такава омраза и агресия в управлението, каквато не съм виждал, а аз съм съвременник на целия преход, посочи още той.

„Бих се радвал, ако лидерите на партиите поне си казват добър ден, защото имам усещането, че дори това отсъства в тяхното общуване. Скандалите са много тежки и това влияе – вероятно и на самите депутати, но в много по-голяма степен на избирателите. Когато те виждат всичко това, няма как да ги накараме да отидат на избори или да имат каквото и да е отношение към политиката“.

С Румен Радев имаме различен стил – аз така и не допуснах да се направи служебно правителство, но не мога да му се меся, коментира още Първанов.

„Във всеки случай президентът има голяма отговорност да се случват добре нещата, да се създава работещо правителство, защото четири служебни правителства означава четири пъти провалени мандати. Сега може би вървим и към пети. Това говори за една слаба политическа култура“.

Според него т. нар. политически елит – всички хора в институциите, независимо дали става дума за парламент, президентство или правителство, трябва да поемат отговорност за действията си.

Първанов винаги е бил критичен към двуполюсния партиен модел от началото на прехода, но коментира, че не приема и многополюсния модел от последните години, защото той е на принципа „всеки срещу всеки“.

„Затова никак не се получават нещата. Не знам какво трябва да се случи, за да се обърнат настроенията и нагласите. Може би първото условие е да дойдат истински, добри, сговорчиви в добрия смисъл на думата лидери, които да могат да се разберат. Дотогава – избори до дупка“, каза той.

На въпрос изкушавал ли се е да управлява чрез служебни кабинети, Георги Първанов отговори, че ситуацията в страната по време на неговите мандати е била относително добра:

„Аз самият съм бил критичен към Тройната коалиция, но все пак да ви кажа, че да се работи с царя, с Ахмед Доган, създаваше много позитивни възможности. В крайна сметка ако върнем лентата назад, не сме имали по-успешно управление от Тройната коалиция, въпреки критиките, които аз приемам“, заяви той.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.