Новини от ПП АБВ

Георги Първанов призова в Пловдив за вразумяване в левицата и коалиция

от в ПП АБВ Новини 19/01/2023

Георги Първанов коментира пред медиите в Пловдив, че е оптимист за новото ляво обединение. „Трябва да има вразумяване в левицата и да се направи коалиция, подобно на Коалиция за България“, смята президентът.

„В рамките на този диалог, мислещите хора с леви убеждения в България са длъжни да дадат отговор и да предложат решение на основните проблеми в българското общество. И да посочат пътищата за решаването им.  Това може да се постигне само в условията на равнопоставен диалог“, заяви в изказването си и Костадин Паскалев. „Приехме съвместно обръщение към социалистите, хората на лявата идея и гражданите. Нашата кауза е солидарността, информирахме ръководството на БСП за проведената среща и приетото обръщение. А членовете на НС на БСП направиха предложения до съвета за началото на процеса за създаване на ляво обединение. Трите основни цели на днешната ни конференция са:

Първо – приемане на основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение, по които, според мен, на база на проведената вече дискусия миналата година, имаме съгласие и аз смятам тук да ги повторя, за да може окончателно да ги приемем. Първият принцип – да се укрепи колективното начало и равнопоставеността в начина на взимане на решения по всички въпроси, да се преодолеят всякакъв авторитаризъм и вождизъм. Левите политически субекти не следва да копират практиките на десницата в България и да заменят вътрешнопартийната демокрация с авторитарен централизъм. Второ – да се запазят традициите на директен пряк диалог със симпатизантите на левицата, както и равнопоставен с всички леви формации и структури. Лявата политика не може да се прави като монолог през медиите, а изисква перманентна обратна връзка. Също стимулиране на гражданската активност  и политическото участие на много широк кръг от хора.

Трето –  да се постави в центъра ефективността, а не ефектността. Да се търсят и реализират реални действия, а не политически театър. Лявото трябва да дава съдържание, а не да бъде фасада“, каза още Костадин Паскалев.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.