Новини от ПП АБВ

КП „БСП за България“ застана зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“

от в ПП АБВ Новини 20/01/2022

„Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“. Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“, това посочи народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков на пресконференция в Народното събрание, във връзка със засегнатите вчера теми по време на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Клечков допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“- структурата, в която да влязат Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и главна дирекция „Национална система за спешни повиквания“ с единен европейски номер 112″, посочи още той.

По думите му предложението на БСП и коалиционните партньори е тази дирекция да е под егидата на Министерски съвет и подчинена на министър-председателя.

„Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението““, заяви Бойко Клечков.

За да се избегнат спекулации от „БСП за България“ твърдо заявиха, че ще бъдат защитени интересите на служителите на Пожарна безопасност – на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

На журналистически въпрос по намеренията за евентуално изваждане на МВР Болница от структурата на силовото министерство,  народният представител от АБВ в „БСП за България“ Владимир Маринов обясни, че темата към момента все още не е обсъждана.

„Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. Ако министър Рашков има някакви предложения, те все още не са обсъждани с нас“, посочи Владимир Маринов. „Въпросът е дали постовете работят ефективно в рамките на системата на МВР“, категоричен бе той.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.