Новини от ПП АБВ

„ЛЕВИЦАТА!“: Институционалната криза поставя в риск основните граждански свободи и права (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 17/05/2023

Продължаващата парламентарна криза и задълбочаващи се кризи от различен характер в България се дължат основно на ниското участие на гражданите в политическия процес и ниската избирателна активност на парламентарния вот. Това автоматично води до делегитимация на партиите, подредени на първите места на тези избори, заяви пред медиите Валери Жаблянов, представляващ коалиция „ЛЕВИЦАТА!“. Причина за събитията в последните дни в органите на държавната власт е липсата на морален авторитет, добави той. Жаблянов прогнозира реална опасност от дискредитация на конституционния ред в България с всички произтичащи от това последствия и опасности за основните граждански свободи и права и за функционирането на политическата демокрация.

„На първо място ще пострадат гражданите, защото разрушаването на институционалния ред, блокирането на съдебната система, липсата на ефективна изпълнителна власт и законодателен процес усилват хаоса в обществото и българската политика. Възможността за излизане от този хаос все повече избледнява“.

Валери Жаблянов очерта две възможности като перспектива към днешна дата – или сформиране на правителство в конституционните срокове, или нови избори.

Татяна Дончева отбеляза, че усложнената ситуация в съдебната система далеч не е започнала с атентата срещу главния прокурор, нито с поредицата пресконференции, дадени от различни представители на прокуратурата. Тя е категорична, че проблемът се корени в Конституцията на Р България, която се нуждае от промяна, но сегашният момент за извършване на импровизирана промяна е неудачен подход. Дончева обясни, че конфликтът, който дискредитира прокуратурата и цялата съдебна система, трябва да бъде решен. В лицето обаче на ВСС с изтекъл срок не може да се намери решение, поради липсата на легитимност. Татяна Дончева отново призова за оставка на всички участници в скандала в прокуратурата от последните дни трябва – те не разполагат с капацитет да овладеят системата в момента. При неподадени оставки, решението е в ръцете на ВСС и по тази причина спешен въпрос за парламента е да попълни състава на ВСС, Инспектората и Конституционния съд. Като причина за сегашната криза Дончева изтъкна грубото кадруване на ГЕРБ и ДПС в съдебната система и дадената възможност за поставяне на прокуратурата под пълен олигархичен контрол и използването й за решаване на търговски и бизнес спорове и поръчки.

Мая Манолова оприличи развитието на събитията в България в последните дни на мафиотски трилър – две групировки се бият помежду си по заповед на партийни централи и на партийни вождове. Все по-ясно става, че именно партийни централи ръководят не само прокуратурата, но и цялата съдебна система, отбеляза тя и добави, че кризата в прокуратурата води до цялостна, безпрецедентна институционална криза. Манолова определи като „фантасмагории“ обявената от ПП-ДБ амбиция да търсят конституционно мнозинство в 49-ото Народно събрание за промени в структурата на Висшия съдебен съвет така, че да се ограничат правомощията на прокуратурата.

Мая Манолова призова партиите в парламента да направят крачка назад и предложенията за членове на ВСС бъдат направени от авторитетите в правото, академичната общност, съсловните и неправителствените организации и правозащитници. В състава на сегашния парламент тя видя неспособност за излъчване на правителство, но отново подчерта, че задачите от спешен порядък са попълване състава на ВСС, формиране на държавния бюджет и неотложните закони.

Румен Петков подчерта важността да се осъзнае, че днес ГЕРБ задълбочава „традициите“ в най-уродливите им параметри. Разпускането на кабинета на Мария Габриел означава, че България няма да има еврокомисар в следващата година и половина, каза Петков и припомни, че това вече се е случвало – страната ни две години бе без еврокомисар, в резултат от действията на Кристалина Георгиева и Бойко Борисов. Допирът на ГЕРБ до властта гарантира самоизолиране на България от възможността за ефективно, солидно участие, каквото се полага на всяка една държава членка в европейските институции. При всеки вид избори трябва да си даваме сметка, че допирът на ГЕРБ до властта гарантира България да става за посмешище и да бъде лишена от възможностите, които има всяка друга европейска държава, подчерта Петков.

По въпроса за съдебната система Румен Петков отбеляза необходимостта от оценка, че налице вече е избор на професионалните квоти. Тази конструкция на ВСС е резултат от усилията на Христо Иванов, посочи той и припомни инициативата на „ЛЕВИЦАТА!“ за създаване на Съвет по съдебна реформа, съставен от доказани авторитети в сферата. Петков отбеляза, че водещите политически формации в парламента в последните няколко избора показват, че са заинтересовани от неработеща, справедлива съдебна система.

Вън от темата за многополюсната институционална криза, журналистът Румен Петков призова гражданите да се включат Похода за мир в София и още 38 града в България на 21 май от 14 часа. Паралелно със събитието е и събирането на подписка за референдум за мир и суверенитет. Петков припомни, че „ЛЕВИЦАТА!“ е първата и единствена политическа формация, която заяви подкрепата си и се включи в инициативата предишния път.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.