Новини от ПП АБВ

Лидерът на АБВ Румен Петков настоя МВнР по най-бързия начин да отговори на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков

от в ПП АБВ Новини 12/09/2021

Лидерът на АБВ Румен Петков настоя МВнР по най-бързия начин да отговори на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков. Настояването си лидерът на АБВ отправи на пресконференция в централата на партията.

Според него това е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на страната. „Иначе какво казваме – и продължавам да питам всички, които го харесват. Ако този министър с другото гражданство, беше с турско и той се казваше Хасан Бейзи, със същите аплодисменти ли щяхме да гледаме на едно такова решение. Трябва да се отучим от двойните стандарти“, призова той.

Румен Петков отговори на въпрос защо твърди, че министърът на икономиката Кирил Петков лъже. „Той в телевизията една от телевизиите обяви, че се е консултирал с Конституционния съд и излъга. След това излъга чуждите инвеститори, които ще правят завода в Ловеч, че се подписва от името на българското правителство. Примерно на 10 или 11 юли. Българското правителство взе решение да го упълномощи да подпише на 15 юли. Излъга членовете на Министерски съвет, колегите си, че не е подписал такъв меморандум и иска тяхното съгласие да го подпише. Той лъже тези, с коит оработи. Тези, с които носят отговорност за управлението на България. Излъга министър-председателя“, коментира Румен Петков.

„Оставям настрани всички други неща, които се правят по един много незаконен и грозен начин. Ние с вашата аудтория ще платим на всчики, които той е уволнил незаконно. На него никой няма да му потърси отговорност. Казвам много категорично, той уволни шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК), той бил на дебелия, на тънкия. Първо, той го уволни по Търговския закон. А публиччните предприятия се управляват по Закона за публичните предприятия. Съдът ще го върне и ние ще му платим“, каза още Румен Петков.
По думите му начинът да бъдат уволнени, е едно писмо до председателя на ДАНС, че ДКК е дало съгласие за сключване на еди-кои си договири с еди- кой сърбин, с кето се иска отнемане на достъп до класифицирана информация. „Отнемат достапа в 13.00 ч. в след обяд и в 13.01 ч. го е уволнил напълно законно. Само че той го уволнява така, че той да бъде върнат“, коментира Петков.
„Не може български министър да каже, че не знае, че не може да уволни еди -кой си, но ще го уволни. Той казва: „Аз знам какъв е законт, но няма да го спазвам“. Ако министрите не искат да спазват закона, защо искаме бай Пешо да го спазва“, коментира още лидерът на АБВ.

Той коментира и друг министър от служебния кабинет. „Смаян съм, че на срещата между българския и гръцкия министър на енергетиката в Солун присъства надзорник в лицето на посланика на САЩ. Ние вече се възприемаме като територия. На нашата територия знае, че от този енергиен министър нищо не става. Гърците подозирам не са толкова навътре в нещата, но посланикът на САЩ да стои на масата, на която преговарят България и Гърция – това е абсурд. Това говори, че там няма мярка. Оставям настрани, че обсъждат един проект, който е практически провален. Не се прави така“, посочи още лидерът на АБВ.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.