Новини от ПП АБВ

На 145 годишнина от първата голяма битка за свободата на България представители на ръководството на АБВ бяха гости на тържественото честване в Стара Загора

от в ПП АБВ Новини 31/07/2022

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и заместниците му д-р Пламена Заячка и Петър Първанов бяха гости на тържественото общоградско честване в Стара Загора, което отбеляза 145-тата годишнина от боевете за защита на града.

Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, с участието на Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. По-късно те, заедно с руския посланик Елеонора Митрофанова, посетиха и руската черква в село Шипка „Рождество Христово“ където присъстваха на заупокойна литургия за загиналите български опълченци и руски богатири, отслужена от Старозагорския митрополит Киприян.

На 31 юли 1877 г. се състои първата голяма битка за свободата на България. Стара Загора е превзета от армията на Сюлейман паша след много тежки боеве, в които участва и българското опълчение. Турците опожаряват града и извършват масово клане, избиват 14 500 българи от града и селата, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени и продадени в робските пазари на Османската империя.

Градът е изгорен до основи и обезлюден.  Много от тогавашните съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град, но старозагорци доказват обратното, за което решаваща роля имат светите места: църкви и храмове – места на вяра, които стават и места на памет.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.