Новини от ПП АБВ

ПОЗИЦИЯ на ПП АБВ по повод изказването на Р. Плевнелиев в Баку

от в ПП АБВ Новини 13/11/2021

В края на тази седмица в Баку се проведе осмото издание на Глобалния форум, на тема „Светът след COVID-19“. Форумът беше организиран от Международен център „Низами Ганджеви“, носещ името на персийски поет, философ и обществен реформатор от XII век. Той се представя като неправителствена организация, но е учреден през 2011 г. с указ на президента Алиев и съществува благодарение на неговата подкрепа. Целта на центъра е изучаване и представяне наследството на Низами, и в него членуват редица бивши президенти, премиери и лидери.

На този форум е присъствал и Росен Плевнелиев. В своето скандално изказване, нямащо нищо общо с тематиката на форума, той е поздравил азербайджанския народ и президента Илхам Алиев за победата във втората Карабахска война. Плевнелиев заявява следното: „Поздравяваме Азербайджан. В света има много замразени конфликти. Разрешавайки този продължителен конфликт на своя територия, Азербайджан изпълни много важна работа от глобална гледна точка, давайки добър пример за всички“.

Позицията в подкрепа на Алиев е известна от миналата година, когато Плевнелиев застана на страната на Азербайджан и нарече действията на Армения провокация.

Сега Плевнелиев добавя, че пострадали от сепаратизъм и замразени конфликти „балканските страни с радост посрещнаха победата на Азербайджан над Армения“. Той критикува ЕС, че е поддържал неутралитет в 30-годишния спор за Нагорни Карабах и сега бил безучастен към възстановяването на освободените райони. „Българите се зарадваха от уреждането на поне един от замразените конфликти в постсъветското пространство и това е добро начало“, казва Плевнелиев.

Тези думи на Росен Плевнелиев бяха посрещнати с възмущение не само от арменската общност в България, но и от голяма част от българското общество. Възниква въпросът, с какво право един тотално провален политик говори от името на българския народ.

Братският арменски народ е един от най-пострадалите от войните и несправедливостите през 20 век. Голяма част от страните, членки на ООН признаха и порицаха арменския геноцид в Османската империя през 1915 година. България беше една от страните, приютили хиляди бежанци, създавайки им условия за спокоен и достоен живот. Арменската общност у нас заема достойно място  в стопанския, културния и политическия живот и допринася за просперитета на страната.

България, както и страните от ЕС винаги са поддържали мирното уреждане на конфликтите по света, нещо, което очевидно не се харесва на Плевнелиев. Нещо повече, той посочи победата на Азербайджан в кървавата война като пример за разрешаване на конфликтите на Балканите.

ПП АБВ категорично осъжда провокационното изказване на Плевнелиев. Считаме, че то не отразява мнението на българските граждани и е признание за сервилността на един провален политик. Ние заставаме твърдо зад становището, че всички регионални конфликти трябва да се решават по мирен път в името на благоденствието на народите.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.