Новини от ПП АБВ

Празник, който никога не свършва

от в ПП АБВ Новини 24/05/2021

Има празници, които кипят като шампанско, радват хората и след това отшумяват. До следващия празник. Има и такива, които никога не спират да звучат с възторжените песни и веселите усмивки на лицата. Такъв празник е 24 май – Празник на българския дух, празник на българското слово, празник на усилията и добрата воля да дарим писменост и дух на много славянски народи. Празник, който никога не свършва.

През годините той е бил честван и скромно, по селата и градовете, и национално-тържествено, но винаги е бил празник преди всичко на младостта и надеждата за духовно възраждане. Този празник сигурно нямаше да бъде така обичан и тържествено почитан, ако не беше светлият химн, който винаги звучи когато става дума за 24 май. Създадена през 1901 г. от поета Стоян Михайловски и композитора Панайот Пипков, песента „Върви, народе възродени“, превърнала се в химн на светото дело на братята Кирил и Методий,  вече повече от 100 години оглася дворовете на училищата, улиците и площадите на България. Пеят я деца, които сега пристъпват двора на училището, пеят я стари учители, посветили живота си на това дело, пеят я възторжени млади хора, започнали образованието си в университетите, пеят я побелели професори в тържествени академични тоги, пеят я писатели, журналисти, лекари, юристи, инженери, хора на мисълта и на словото и хора, които почитат това, което означава за един народ силата на духа. Пеят я всички българи, пее я цяла България. Няма друга песен, която да е създадена просто така, без върховна заповед и административен указ и която да е толкова почитана и обичана, както е обичан националният химн на България.

В тази песен с възторжен поетичен слог е казано толкова много, че ако поискаме  да обясним силата на българския дух просто трябва да започнем с:

Върви, народе възродени!