Новини от ПП АБВ

Проф. Янко Янев в Денят ON AIR: България трябва да има енергийна политика, за да знае накъде върви (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 08/10/2021

„Увеличението на цените на газта и електроенергията са резултат от политиката в Европа“, заяви проф. Янко Янев.

„Рязкото увеличение на цените на почти всички енергийни носители в Европа, особено на газта и електроенергията, са резултат от една политика, която дълги години се провежда в Европа. Една политика, която води до затваряне на сериозни мощности и замяната им със сложнорегулируеми и неефективни мощности, каквито са възобновяемите източници, коментира директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев в предаването „Денят ON AIR“. 

Той каза, че България има инсталирани повече от хиляда MW  вятърни централи, също толкова фотоволтаични централи, но трябва да се пита каква енергия са произвели, не какъв е капацитетът.

По думите му в Европа в момента се очакваше, че офшорните централи на вятър ще произведат много енергия. Но тази година кой знае защо не произведоха толкова.

Какви ще бъдат последствията? Ще трябва да се научим да управляваме правилно енергийния сектор. Да не бързаме толкова с промяна на енергийната система и да я направим „зелена“. защото тези трансформации са сложни и бавни, обърна внимание проф. Янев.

Той подчерта, че понякога тези трансформации ще се извършват в рамките на десетки и повече години.

Гледайте цялото интервю ТУК

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.