Новини от ПП АБВ

Румен Петков в Плевен: Решението на НС за възлагане на МС да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво е противоконституционно и трябва да бъде атакувано в КС

от в ПП АБВ Новини 21/11/2022

Решението на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво е противоконституционно и трябва да бъде атакувано в КС. Това заяви в пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков и припомни, че такова е становището и на министъра на енергетиката, АЯР и АЕЦ „Козлодуй“.

Петков отбеляза, че редица въпроси по това решение остават без отговор. Той изрази съмнение, че на параметрите в решението на НС целенасочено се търси като отговор американската „Уестингхаус“. Той припомни и, че американската компания може да поеме ангажимент само за Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, както и в този вариант отработеното гориво ще остава в България – ситуация, за която страната ни няма готовност. Подобно решение означава заплаха за сигурността на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ – заради липсата на независим анализ, категоричен е председателят на АБВ.

Румен Петков припомни Член 8 от Конвенцията за ядрена безопасност – всяка договаряща страна създава или назначава регулиращ орган, на който се възлага осъществяването на законодателната и регулираща основа и на който се предоставят достатъчно пълномощия.

Той обясни, че всяка договаряща се страна по Конвенцията (и Р България) предприема съответни мерки за осигуряване ефективно разделяне на функциите на регулиращия орган и функциите на друг орган или организация, които се занимават с въпросите по съдействие, внедряване или използване на ядрената енергия. Народното събрание грубо се намесва в работата на независимия орган – посегателството върху АЯР е брутално.

Така формулираното решение изключва, например, „Франатом“ от участие в тръжната процедура и изобщо изключва тръжна процедура, посочи още Румен Петков и отбеляза, че мълчанието на държавния глава по тази тема също буди много въпроси.

Същевременно председателят на АБВ посочи, че според анализите, заради непострояването на АЕЦ „Белене“, държавата ни губи само за тази година 3 млрд. евро.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.