Новини от ПП АБВ

Румен Петков: България търпи загуби за близо 270 млн. лв. заради „Комотини-Стара Загора“, АБВ сезира прокуратурата (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 14/06/2022

От началото на годината, поради невъвеждането в експлоатация от 1 януари 2022 г. на газовата връзка „Комотини-Стара Загора“, България пропусна да получи 3 млн., 620 хил. мегаватчаса. Това съобщи пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Той припомни, че според анекса към договора за азерски газ от януари страната ни дневно трябваше да получава по 30 хил. мегаватчаса. Заради обаче неработещата все още газова връзка с Гърция, количествата азерски газ който получаваме е 1/3 от тези по договор, което води до тази обща загуба.

Румен Петков обясни, че разликата в доставната цена на газа и цената на регулирания пазар, определена от КЕВР, води до загуби за българската индустрия и бит в порядъка на близо 270 млн. лв. Той призова енергийния министър и началниците на КЕВР и проектната компания Ай Си Джи Би  да дадат обяснение за огромните за страната ни щети.

Председателят на АБВ отново подчерта липсата на наложени санкции от страна на проектната компания Ай Си Джи Би на изпълнителя на обекта. ПП АВБ ще сезира прокуратурата за нанесени щети върху държавата в размер на стотици милиони лева. И прогнозира, че на 1 юли по газовата връзка „Комотини-Стара Загора“ газ няма да потече (според обявения от премиера срок за въвеждане в експлоатация).

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.