Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Газовата сигурност на България е в катастрофално състояние, изходът е незабавно възстановяване на преговорите с „Газпром експорт“

от в ПП АБВ Новини 04/07/2022

България няма допълнителни споразумения за азерски газ и от 1 юли ценово и институционално нямаме гаранции за дата и точка на влизане на газа. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че газовата сигурност на страната ни е застрашена и, че  дори да получаваме цялото количество договорен азерски газ, то покрива само 1/3 от потреблението у нас. Под въпрос остава танкерите с американски газ – и ценово, и през кое трасе ще влязат до потребителите. Газовата сигурност на България е в катастрофално състояние, изходът е незабавно възстановяване на преговорите с „Газпром експорт“ – по примера на всички европейски държави, с изключение на 3-4.

„Булгаргаз“ в момента е на загуба с 300 млн. лв., каза още Петков и добави, че във времето на управление на бившия директор на дружеството Николай Павлов, с всичките критики към него, то е било с наличност по сметките си от 60 млн. лв. Тези минус 300 милиона са в резултат или на корумпирано, или на некадърно управление и отговорът трябва да бъде даден от прокуратурата, категоричен е Петков. „Топлофикация-София“ пък е със задължения от 1 млрд. към БЕХ и към банките – задължения, натрупани през последните 7-8 месеца.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.