Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с ресорния министър

от в ПП АБВ Новини 14/07/2021

Грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с ресорния министър. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той изрази съмнения в професионалните качества на Андрей Живков и добави, че не би му гласувал доверие да бъде и портиер в енергийното министерство.

„Комисията за защита на конкуренцията спря работата по газовата връзка със Сърбия. Това е един проект 62 км. на стойност 144 млн. без ДДС. Това е много впечатляваща сума. Един от основните аргументи за спиране на процедурата е, че компанията, която я е спечелила, е поела ангажимент за срок от един ден да изработи инвестиционния проект с работните чертежи и детайли. Ако за министъра на енергетиката това е нормално, на този човек не бих му гласувал доверие да бъде и портиер в Министерството. Това е позорящо явление в българския институционализъм. Този човек за два месеца не може да реши простичкия въпрос с ръководството на „Булгартрансгаз“. И се стига дотам, че с нелепите си действия „Булгартрансгаз“ да постави под съмнение изграждането навреме на газовата връзка България – Сърбия. Забавянето на строежа щяло да наруши междуправителствен ангажимент, но защо приемат такива неща? Нямаме никакво основание да пестим критиките си към министъра на енергетиката“.

В контекста на темата а българската енергетика и енергийна сигурност, Румен Петков подчерта и наличието на недотам демократични похвати.

„От няколко месеца злодеят Пеевски го няма, а злодеят Борисов не е на власт. Питам министъра (на енергетиката, бел.ред) за него нормално ли е изключително добре финансово аргументирана държавна структура да притиска медии с настояването да извършат „жеста“ да свалят определена информация, да я махнат, да не съществува и с въпросите – на какво основание тази информация се е появила на страницата им. Това не е правителството на Борисов. Това е правителството на Румен Радев. Нека бъдат любезни да отговорят на тези въпроси. Иначе кой ги мотивира и с какво да мълчат, с какво ги мотивират да държат тези структури така добре финансирани и по този начин ръководени. Това са абсурди. Да, Бойко Рашков направи чудеса, сигурно има министри, които направиха немалко, но грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с министъра. Нека каже, че е така, но аз казвам, че е така и го говорим от 20 дни. За каква държава говорим. Има неща, които са нетърпими и тук не поставяме под съмнение стратегическото място на България, а изпълнението на определени стратегически за България енергийни проекти от такъв тип действия на ръководни много добре платени структури“.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.