Новини от ПП АБВ

Румен Петков и Владимир Маринов се срещнаха със зам.-председателя на партия „Единна Русия“ Андрей Климов и с Владимир Плигин

от в ПП АБВ Новини 06/09/2022

Председателят на АБВ Румен Петков и неговият заместник Владимир Маринов се срещнаха със зам.-председателя на партия „Единна Русия“ Андрей Климов и Владимир Плигин, член на ВС на партията, в Истанбул. В рамките  на срещата фокусът бе върху военната операция в Украйна и отношенията на руската държава с Европа и останалия свят. Петков подчерта последователната позиция на АБВ – че мирното решение на всичко случващо се няма алтернатива. Необходим е диалог със всички ангажименти, който да доведе  до гаранции за сигурността на Европа и на света, отбеляза председателят на АБВ. Той изрази безпокойство от сринатите Хелзинкски споразумения – процес, продължил 30 години, и отбеляза липсата на загриженост за това. Андрей Климов от своя страна изрази тревога, че от 1990 година насам международното право се погазва системно, а правната уредба на света практически е срината.

Петков и Маринов поставиха въпроса за необходимостта от работещ динамичен диалог между България и Русия и изразиха готовност АБВ да даде своя принос в тази насока – така, както се  случва и досега. Те настояха за намиране на решение между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ в два аспекта – възстановяване на действията по съществуващия договор и прехвърляне на неползваните тази година количества газ за следващата година, както и действия, които да избегнат арбитража и за двете страни.

По време на разговорите акцент бе поставен и върху необходимостта от по-силна роля на Европа. Липсата от водеща позиция на ЕС и способност да отстои интереса си са довели до защита на чужди интереси на европейска територия. Климов отбеляза, че в момента 37 държави участват във военни действия срещу Русия. Той изрази силно безпокойство от лансираната от външния министър на ЕС Жозеп Борел позиция, че въпросът трябва да се реши на територията на войната и от факта, че водещи фактори в ЕС изключват диалога и търсенето на мирното решение. „…В тази ситуация кажете ми вие с кого да разговаряме…“, заключи Климов. Участниците в днешната среща се обединиха около това, че въвеждането на санкции не води до нищо добро за нито една от страните. Те се договориха разговорите им да продължат в близко време в Москва.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.