Новини от ПП АБВ

Румен Петков изрази безпокойство от състоянието на ВВС и настоя за преустановяване на всякакви контакти с „Локхийд Мартин“

от в ПП АБВ Новини 08/06/2021

ПП АБВ изразява безпокойство от общото състояние на ВВС и способността да осъществяват защитата на въздушното пространство, включително и Air policing. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и добави, че налице са основания за съмнения, че договор за доставка на самолети F – 16 Block-70 няма да бъде изпълнен в срок. Той призова българските институции да предприемат необходимите действия, за да гарантират нашия национален интерес и нашата национална сигурност и от очертаващи се груби нарушения на договора, в това число и на решение на Народното събрание, свързани с актуализирания проект за инвестиционен разход на Министерство на отбраната. Петков посочи ключови моменти от текста на контракта и добави, че предупреждение от американска страна за забавяне по посочените срокове вече е налично в писмен вид в ресорното министерство.

„Прокуратурата трябва незабавно да вземе мерки за българските участници в договорния процес. Тук е важно да знаем правителството и Министерство на отбраната какви мерки са взели да санкционират контрагента. Народното събрание има решение, с което казва, че може да се отклонява проектът от задължителните изисквания. В материала актуализираният проект за инвестиционни разходи има основни параметри. Никой не допуска отклоняване от тях. Там много ясно е записано – самолети в три последователни години с първа доставка не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Втора доставка след приключване доставките по първия етап. Продължавам да питам – нямаме още отговор от министъра на отбраната – правено ли е предложение за договаряне на новите 8 самолета и имаме и писмено осведомление в Министерство на отбраната, че първите два самолета няма да бъдат доставени навреме. Ако го имаме и се бездейства, означава, че една от клаузите в договора, че водещ е българският национален интерес и българското законодателство, е погазена грубо от българска страна, за което трябва да се търси най-строга съдебна отговорност. Това е посегателство върху националната сигурност и суверенитета на България“.

ПП АБВ ще се обърне с писмо към министъра на отбраната и с въпрос за ремонта на тренировъчните самолети МИГ – 29.

Румен Петков отправи предупреждение към служебния премиер, че трябва незабавно да се преустановят всякакви контакти с „Локхийд Мартин“, Министерството на отбраната на САЩ и американските ВВС, заради участието на включения в санкционния списък по Закона „Магнистски“ бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев в преговорния процес за доставките на самолети F-16.

„Тук не говорим за свързани лица. Говорим директно за човек, упоменат в позицията на МФ на САЩ и участието му в преговорния процес с Локхийд Мартин предполагат ние незабавно да преустановим отношения с тази компания. Ако това не бъде направено от българското правителство, ще покажем двойни стандарти. Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания – такова и за „Локхийд Мартин“. Те са били в пряк контакт с човек от списъка Магнитски. Нека правителството на САЩ да наложи незабавни мерки над „Локхийд Мартин, незабавни мерки върху ВВС на САЩ и правителството на САЩ, иначе би било много грозно“.

Петков припомни, че в позицията на американците се казва, че в официалното си качество на зам.-министър на икономиката е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси.

„Очакваме от нашите партньори да наложат всички произтичащи от закона Магнитски действия върху Локхийд Мартин и съответните други ангажирани институции“.

Ген. Йохан Петков, офицер от резерва, коментира също договора за доставка на самолетите F-16.

„Оказа се, че цената, която първоначално е подписана, е завишена с още 10 %. Задаваме си въпроса защо отделни държави, говорим за Гърция, прави ремонт, а не си модернизира самолетите, които има F-16 до ниво Block – 70, а си ги ремонтира само на настоящото ниво. Нашата държава е подписала за 8 самолета F-16, които трябва да се доставят до 2023 г. с опция следващите 8 самолета, с които да се водят преговори, да бъдат доставени до 6 години след подписването на договора за втората доставка. Задавам си въпроса, дано да съм лош пророк, но при това развитие на науката и техниката, един завод и едно производствено предприятие, което ще бъде със затихващи функции дали след още толкова години 6+ ще продължава да съществува“, каза още ген. Петков.

 

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.