Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Министърът на енергетиката е съучастник в дестабилизацията на газовия сектор

от в ПП АБВ Новини 08/07/2021

Министърът на енергетиката е съучастник в дестабилизацията на газовия сектор. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той припомни, че преди няколко дни предложи на Андрей Живков варианти за неговата дейност в краткосрочен план – да отстрани ръководството на „Булгартрангаз“, да излезе в отпуск по майчинство или да каже, че от него нищо не става. Декларацията на Живков в понеделник, че настоява енергийният холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрангаз“, Петков определи като обнадеждаваща. До днес обаче, без никакъв резултат.

„В помощ на енергийния министър и обкръжаващото го некадърие, искам да кажа, че в Търговския закон в чл. 241 е записано, че членовете на Управителния съвет се избират от Надзорния съвет, който определя тяхното възнаграждение и може да ги заменя по всяко време. Сред поводите за освобождаване на членовете на Управителния съвет според Закона за публичните предприятия в чл. 24 е тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Неосведомяването на КЕВР за теглени кредити е тежко нарушение. Ако Българският енергиен холдинг не се вслушва в гласа на министъра, значи действително или от министърът нищо не става, защото той не може да управлява системата, трябва да извърши радикални системни кадрови промени, ако не може – трябва да си отива у тях“.

Румен Петков коментира факта, че енергийният холдинг не изпълнява разпореждането на министъра.

„Това означава, че или разпореждането е проформа, за да каже, че няма да излиза в отпуск по майчинство, или за тях е случаен минувач около Ларгото, или рушветчилъкът е надделял. Не може да се правят изводи в доклад на КЕВР – 9 кредита без санкция от регулатора, критично финансово състояние, поставящо под съмнение газовата сигурност на България и този управителен съвет и изпълнителният директор да продължават да си заемат длъжностите“.

За нарушенията на ръководството на „Булгартрангаз“ ПП АБВ предостави информация на органите на МВР, припомни Петков и съобщи, че по въпроса той проведе среща с председателя на КЕВР доц. Иван Иванов.

„Моето впечатление е, че на базата на извършените тежки нарушения от страна на ръководството на „Булгартрангаз“, в края на тази или в началото на другата седмица ще започне издаването на наказателни постановления, които ще отидат на близо половин милион лева. Тези тежки нарушения са извършени от ръководството на дружеството. Тази разширена информация, с която разполагам, съм предоставил на органите на МВР, след сигнала, който съм подал, за да знаят къде и как да търсят решение на въпроса. След като министърът на енергетиката не е способен да защити обществения интерес, стъпките и действията трябва да се търсят другаде“.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.