Новини от ПП АБВ

Румен Петков обезпокоен от бездействието на прокуратурата за нереализирането на „Комотини-Стара Загора“. Настоя държавното обвинение да следи внимателно действията на бившите управляващи

от в ПП АБВ Новини 31/08/2022

СНИМКА: plevenpress.com

„Много съм обезпокоен от бездействието на прокуратурата за нереализирането навреме на газовата връзка „Комотини – Стара Загора“. Притесненията си сподели председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция в Плевен. Добави, че не разбира това престъпление с обществената психика, което си позволи бившият премиер от ПП Кирил Петков. На първо място всеки газопровод в последните 20 години, който се изгражда, има съпътстваща оптична мрежа. По проект трябва да има два оптични кабела. Ролята им е да пренасят информация за количествата газ, които преминават, налягането в тръбата и евентуални проблеми с тръбата и с газопровода, обясни Петков. По думите му единният кабел не е положен, което е предпоставка за тежка катастрофа. С всички сили и средства, които имаме, ние ще следим този въпрос. Без такъв тип оптична гаранция на кабелните връзки, по никакъв начин трасето не бива да бъде въвеждано в експлоатация, категоричен бе лидерът на АБВ.

Другият въпрос, по който прокуратурата трябва да прояви интерес, според Петков, е по въпроса за забавянето на трасето и какви са причините все още да не е наложена санкция на строителите. Прокуратурата трябва да разследва много внимателно действията на предното правителство в две направления. Първото направление е Планът за действие при извънредни ситуации, и да се види те (бившите управляващи) продавали ли са от месец март газ навън. Второто направление е, програмата за освобождаване на количествата, поясни Петков.

„Ние, българските граждани, сме направили някой милионер. Не знам защо прокуратурата продължава да бездейства по тази изключително важна тема. Количествата се разпределят през три търга от „Чирен“. Първият и вторият търг тези, които купуват са длъжни да продадат в България. Има неща, които много смущават и не могат да бъдат оставени по този начин“, коментира Румен Петков. Според него трябва да престанем веднъж завинаги да се заливаме с лъжи. Украйна тази година ще получи повече от 1 милиард евро само за транзита на руски газ.

Румен Петков счита, че има изключително сериозно основание за разпускането на КПКОНПИ.

По отношение на проблемите в здравеопазването доц. Георги Кючуков заяви, че от здравеопазването у нас в момента никои не е доволен. Нито тези, които окозват здравните грижи, нито тези, които ги получават и най-малко – тези, които ги финансират, посочи той.

До сега в света няма открита здравна система, от която всички да са доволни, отбеляза доц. Кючуков. На този фон в България се очертаха няколко здравни центъра, които изнасят цялата тежест и се опитват да решат всичките проблеми в българското здравеопазване. Мисля, че можем да се гордеем, че Плевен е един от тези 5 центъра в България, благодарение на които все още здравеопазването съществува на едно прилично ниво, добави той.

В момента най-големият работодател в Плевенска Област е Медицинският университет. От създаването му, той непрекъснато расте и се развива в различни насоки. Последната новост е разкриването на факултет по ветеринарна медицина, уточни доц. Кючуков. Той смята, че обществеността на Плевен и общината трябва на всяка цена да се включат активно в помощта на Медицинския университет, защото той поема една функция, от която всички до сега избягваха, а именно ветеринарната медицина.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.