Новини от ПП АБВ

Румен Петков по БНТ: Президентът Радев трябва да се извини на гражданите относно Кирил Петков и Асен Василев

от в ПП АБВ Новини 01/05/2022

Днес е денят на едно много голямо престъпление за България – някой внесе 100 000 мегаватчаса. Това са близо 10 млн. куб. м и КЕВР не знае кой е той. Това заяви в „Говори сега“ Румен Петков, лидер на АБВ, партията коалиционен партньор на БСП.

КЕВР не знае кой е вносителят и ще ни кажат на 10 май от 1 май на каква цена ще си плащаме газа, заяви Петков.

Неизпълнението на закона, който задължава КЕВР на първо число ние да имаме регулирана цена, е потресаващо. Като нямаме договор, който внася газ днес, попита риторично Петков.

Ние в момента имаме 15 млрд. и 75 от „Турски поток“, голяма част от тях са за Сърбия и Унгария, допълни той.

Никой не ни е искал да плащаме в рубли, ние си имаме договор. Не виждам защо си създаваме проблем там, където го нямаме. Боя се, че ответният удар на вицепремиера Асен Василев много тежко ще удари индустриите у нас, обясни Петков.

Според него, ако държавата е можела да осигури по-евтин газ, е трябвало „прокуратурата да прибере тези, които не са го осигурили.

Прокуратурата трябва да разследва първо защо не сме си осигурили по-евтина цена на газа и второ какво става на входа на Гърция и на България, каза още лидерът на АБВ.

По въпроса за доставката на оръжия и позицията на БСП като коалиционен партньор, той коментира:

АБВ има много ясна позиция, че ангажирането ни в конфликта с пряка доставка на оръжия за Украйна, би било много лошо за България. Ние някак забравяме, че участвахме във войната срещу бивша Югославия, срещу Ирак – без никакъв смисъл, на базата на един фалшив договор. Мисля, че трябва да си извадим извода, че България да участва в такъв тип войни, е най-малкото непродуктивно. Ние пропускаме факта, че Червеният кръст е дарил 400 тона храни, дрехи на Украйна – солидарност, с която е ангажиран всеки български гражданин. Убеден съм, че българското правителство не е продало нищо на Украйна, категоричен е Петков.

Ако се стигне до решение, стъпка, в която България да предоставя оръжие на Украйна, коалицията трябва да излезе от формата, който подкрепя правителството. При всички случаи, АБВ ще напусне, заяви лидерът на партията.

Президентът Радев трябва да се извини на гражданите относно Кирил Петков и Асен Василев, заяви Румен Петков.

Вижте целия разговор във видеото

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.