Новини от ПП АБВ

Румен Петков по NOVA NEWS изрази увереност, че с „Газпром експорт“ България ще съумее да договори неизползваните количества газ да бъдат прехвърлени за следващата година (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 20/09/2022

Председателят на АБВ Румен Петков изрази увереност, че в рамките на съществуващия договор с „Газпром експорт“ България ще съумее да договори неизползваните количества газ да бъдат прехвърлени за следващата година. В ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS той обаче подчерта, че във водените в момента разговори на българската страна с руското дружество трябва много категорично да настояваме за ангажимента да не се търси арбитраж.

„Защото заплахата да платим газа, който не сме ползвали, ако се отиде в арбитраж, е много голяма. Убеден съм, че при активни институционални действия ние можем да намерим доброто за България решение”.

Петков е категоричен, че ако служебното правителство беше тръгнало много по-решително в разговора си с „Газпром експорт“, вече можеше да имаме резултат.

„В България идва украинският министър на външните работи и казва „Незабавно спрете да взимате руски газ!”. А самата Украйна ежедневно транзитира руски газ. Това е политическа наглост”.

Румен Петков подчерта отново позицията на АБВ за необходимостта от диверсификация на газовите доставки при две задължителни условия – гаранции за получаването на газа и най-ниска цена.

Председателят на АБВ отново обясни, че по същество парите за компенсиране на електроенергия се вземат от държавните централи и най-вече от атомната електроцентрала и от „Марица 2”. Не посягаме върху огромните печалби на частните централи. Американските централи „Марица 1” и „Марица 3” натрупаха стотици милиони, коментира той.

Гледайте цялото интервю тук

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.