Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Посегателството върху въглищните централи съсипва Старозагорския регион, ще бъде тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканския регион

от в ПП АБВ Новини 26/01/2023

Посегателството върху въглищните централи, при липса на решение, което да гарантира базови мощности, ще съсипе на първо място Старозагорския регион, но като цяло, ще бъде тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканския регион. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков и подчерта, че Стара Загора в национален мащаб е гръбнакът на българската енергетика. Като абсолютно задължително определи той стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“. Неизграждането на ядрената централа само за миналата година е довело до загуби за решубликанския бюджет в размер на 3 милиарда.

Петков отбеляза, че според анализите, пряко потърпевшите в региона от спирането на въглищните централи надхвърлят 40 000 души. Според председателя на АБВ правителството на Кирил Петков е поело ангажимент пред ЕК за намаляване на вредните емисии по-голям, отколкото е било поискано. Той определи затварянето на този въпрос от правителството на К. Петков като цинизъм и едно от най-големите престъпления през последните 33 години към българския народ и добави, че това е удар върху социалната и икономическа среда у нас. Румен Петков е категоричен, че основната теза, която България трябва да застъпи пред ЕК, трябва да бъде, че може да се мисли за затваряне на базови мощности, след деня на въвеждане в експлоатация на нови базови мощности. Като изключително негативен факт определи Румен Петков липсата на цялостна енергийна стратегия на България в работата на всички правителства в последните 33 години, което доведе до настоящото критично състояние на енергетиката ни. Само за три години България от гарант за енергийната сигурност на региона, се превърна в зависима държава, коментира председателят на АБВ.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.