Новини от ПП АБВ

Румен Петков пред „Фокус“: Шпионският скандал е поредният епизод за отместване на вниманието на обществото от реалните проблеми на държавата

от в ПП АБВ Новини 29/03/2021

Румен Петков, председател на ПП АБВ, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: В последната седмица сме поканили лидера на ПП АБВ Румен Петков. Поводът обаче да ви поканим е и предизборната кампания, но и нещо много разтърсващо държавата ни т.нар. шпионски скандал или афера. Как коментирате този скандал, и то по време на предизборна кампания?

Румен Петков: Трябва да започна с една констатация, че вече имаме сериал на гонене на руски дипломати от България, и то поне в досегашните случаи, без никакви сериозни основания за това. И това като че ли прави някои от анализаторите скептични и по описания от вас пореден епизод от този скандал, защото първо, както уместно отбелязахте, той се разгърна в заключителната фаза на предизборната борба и беше поредната стъпка в отместването на вниманието на обществото от реалните проблеми на държавата ни, от реален политически дебат, какъвто ние от АБВ казахме още преди шест месеца, че няма да има, и няма.

И всъщност пред очите на обществото се вади нещо, което да измести в съдържателен план дебата. Но ми се струва за важно да отбележим, освен целия комизъм, търсен ли е т.нар. лидер на групата, защо пили кафе служителите, които трябвало да го търсят, където е подтиквал. Добре, все пак службите са тези, които трябва да си свършат работата. Веднага трябва да кажа, че предателството трябва да бъде наказано по най-строг начин, независимо какво е то като произход и накъде то е насочено. Но искам да повторя още веднъж, че много по-голямо предателство беше извършено пред очите на обществото от ръководството на атомната централа в Козлодуй.

Там беше цяла делегация, водена от чужд посланик – в случая посланика на САЩ г-жа Мустафа, без това да бъде санкционирано от Агенцията за национална сигурност. И аз имам писмо по въпроса. И това престъпление не може да бъде замъглявано от нищо, защото там бяха предоставени стратегически документи, свързани с атомната ни централа. Т.е. когато имаме ние изчистени критерии за нарушение, още повече престъпление, а това в Козлодуй няма никакво съмнение, че е престъпление – повтарям още веднъж: Агенцията за национална сигурност и министърът на енергетиката не бяха в течение за групата, която отива, какви документи са предоставени и тъй нататък.

Така че ние трябва да бъдем еднакво безпощадни, тогава когато се извършва престъпление, свързано с националната ни в случая енергийна сигурност, и според мен трябва да бъдем малко по-пестеливи в огласяване ползването на специални разузнавателни средства, защото това е много чувствителна материя и утре тя може да бъде обезстойностена пред българския съд.

Водещ: Смятате, че прекалено шумно беше представена тази афера, ако мога така да я нарека?

Румен Петков: За сметка на спестяването на другата, истински обективната афера в Козлодуй, на която, за съжаление, се спряхме само ние от АБВ, водени от стремежа да гарантираме енергийната и националната си сигурност. Това са неща, които българският законодател много ясно е разписал – какъв е достъпът.

Има нормативна уредба в Министерство на енергетиката, в самата атомна централа какъв е достъпът и как той се осъществява на територията на атомната централа. И стремежът едното да бъде скрито, за сметка на другото, няма как да не притеснява.

Водещ: Да, обаче експертите веднага биха ви казали: да, но САЩ са държава-членка на НАТО, те са наши партньори и да – могат да получават класифицирана информация.

Румен Петков: Ами аз не знам да сме предвидили, че предателството към партньорски държави е ненаказуемо. Ако са предоставени секретни документи, ако е влизано на територията на централата, без да бъде спазена нормативната уредба, ако министърът на енергетиката… ако това става зад гърба на българската държава в лицето на министъра на енергетиката, всъщност това показва, че на нас не се гледа като на партньор, а като на крайпътен слуга.

Водещ: В интерес на истината, в последните няколко дни, освен военните разузнавачи, служба „Военна информация“, вътре в скандала беше замесена и служба „Военна полиция“. Бившият директор на службата ген. Сертов, който трябваше да замине като военно аташе в Москва, много е вероятно сега да не замине. Кажете, според вас кой има интерес ние да живеем непрекъснато в обтегнати отношения с Русия?

Румен Петков: България няма интерес и мисля, че това е очевидно. Ако продължаваме да пренатягаме тези ни отношения – аз неслучайно казах „сериала“ с пъденето на руски дипломати без основание, ние трябва да си даваме сметка за рефлекта в краткосрочен план върху туризма. Огромната разлика между нас от АБВ и всички останали е, че с влизането си в парламента ние сме гарантът за нормалния живот.

Ние не разбираме ли, че сме от малкото страни-членки на Европейския съюз, които задължават всички чужденци на вход, независимо от това дали са на 1 ден или са в зряла възраст, да им се прави PCR тест? Ние сигурно може да говорим с часове за т.нар. шпионски скандал, но е редно да поговорим и за това кой какви решения предлага в настоящия момент, защото ние всъщност с вас ставаме съучастници в недебатирането на реалните проблеми и решенията за тях.

Всъщност хвърлянето на пелерината на скандала върху обективната ситуация в страната аз не мога да преценя дали може да бъде поставен под съмнение като бъдещ аташе в Москва, защото това не е моя работа, но този продължаващ опит за пренатягане, той работи против българския национален интерес. Ако ние искаме да убедим света, че видиш ли, всички високопоставени служители във „Военна информация“, във „Военна полиция“ са в някаква степен обримчени в някакви слугинажи на други държави, не считам, че това е национално отговорното решение.

Водещ: Това с пиенето на кафе на тримата служители на „Военна полиция“ наистина придобива комични размери. Но по-интересно е друго – какво би могъл да види руското военно аташе в авиобаза „Граф Игнатиево“, каквито са упреците всъщност към ген. Сертов, което да е нарушение на националната сигурност, да е във вреда на националната сигурност на България, защото както знаем, там в момента има дислоцирани руски самолети МиГ-29?

Румен Петков: Е аз не знам с какво може да изненадаме който и да е военен аташе за това, което става в „Граф Игнатиево“. Аз мисля, че трябва все повече да си задаваме въпроса защо министърът на отбраната 20 дни крие, че е получил предложение за нови осем самолета, за купуване на нови осем самолета. Тези дни се появиха анализи, че ние сме купили най-скъпите F-16 в света, включително сравнено с такива, които са получили от същия клас други държави, и то от порядъка на 40-50 милиона долара на самолет.

Защо министърът на отбраната крие, че е получил предложение за нови осем самолета и защо не се обявяват параметрите, които са ни предложени? Така че има много неща, които не са в „Граф Игнатиево“, а са по касите в Министерство на отбраната и правителството и те се крият от българските граждани съвършено съзнателно. Това е престъпление към националната ни сигурност и към обществения интерес.

Водещ: Всичко това, което казвате, обаче, може би ще излезе наяве.

Румен Петков: Е то няма как да не излезе, няма как да не излезе. Въпросът е излизането му наяве да бъде свързано с недотам шумно влизане в ареста на хората, които го правят.

Водещ: Г-н Петков, този скандал, руско-български скандал, ако мога така да го нарека, може ли да ни скара дотам с Русия, че ние вече да не разчитаме по никакъв начин на руската ваксина, за която толкова много се говори и за която Европейският съюз вече иска да преговаря? Самата Германия настоява да се вземе руска ваксина. Може ли това да попречи по някакъв начин ние да се сдобием с тази ваксина?

Румен Петков: Във всички случаи ще пречи, защото нагнетяването на омраза към Русия, то може да обхване много малко български граждани, защото ние сме признателен народ и много добре разбираме и помним 140 000 жертви, които Русия даде за освобождението на България от турско робство и днешните нефелни опити да се насажда такова разделение и омраза, те първо са противоестествени и второ, обаче, за съжаление, в институционален план ще попречат.

Аз преди месец бях в Русия и поставих на най-високо ниво въпроса дали Русия е готова да предостави възможност на България да произвежда от тези ваксини и отговорът категорично беше „да“. И България, вместо да съсредоточи усилията си в своята държавна компания „Бул Био“, премиерът прави възможното такъв тип действия да отидат в чатни ръце. Не съм против частния бизнес – не ме разбирайте криво, но тогава, когато имаме безспорен международен авторитет на компанията ни „Бул Био“, ние да търсим други решения е нелепо. Още повече, че и досега българското правителство не е направило заявка за разговори с руската страна.

Вие казахте Германия, но Австрия също желае да произвежда от руската ваксина. Въобще, една серия европейски държави желаят не просто да получат руски ваксини – да произвеждат руската ваксина. А фактът, че ние не искаме, при положение, че имаме и разбиране, и декларирана формална подкрепа, Съветът на федерацията, член на междуправителствената комисия България – Русия и липсата на каквито и да са действия от страна на българското правителство е престъпление към интереса на нашите сънародници.

Ние виждаме, че Борисов ни осигурява провал след провал и катастрофа след катастрофа, защото тази сага с ваксинацията вината е само и единствено на Борисов. И тук няма съмнение, че някой взе рушвет, защото българското правителство не предприема нищо, за да съди компаниите, които не ни доставят ваксината в договорените срокове. Но което е по-страшното – не предприема нищо, за да започнем ние производство в страната ни, и то на ваксина, която очевидно се радва на много голяма популярност.

Аз неслучайно извадих няколко случаи – смъртни, за съжаление, на хора, които са ваксинирани с целия спектър от ваксини, които получаваме. И след втора ваксина умират с COVID. За съжаление, обаче, някак си това не се коментира от здравните власти.