Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Причината Русия да спре газа към България е, че България не е извършила плащане (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 28/04/2022

Причината Русия да спре газа към България е, че България не е извършила плащане по изискванията на „Газпром“ – процедура, която не е в конфликт с Договора. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков и припомни, че още от януари премиерът каза, че договорът с „Газпром“ няма да бъде подписан. България ще продължи така или иначе да купува руски газ, било то и чрез посредници, гръцки или друг посредник.

Петков отново заяви категорична позиция на АБВ, че преговорите с „Газпром“ трябва да бъдат възобновени и да се пристъпи към процедура за гарантиране доставката на тръбния газ. В противен случай българската промишленост получава огромен удар – увеличението на цената на газа още през май ще бъде между 40% и 60%. Това ще бъде катастрофа за икономиката и бита, добави той.

Румен Петков коментира, че на фона на катастрофата, пред която е изправена България и стратегически проблеми за решаване, премиерът реши да замине за Украйна. В това пътуване той видя услуга за нечий личен интерес.

„Искам ясен отговор – има ли в групата човек с много сериозна собственост в Украйна? Заинтересован ли е да си движи търговския обект в Украйна? Било ли е тема на разговорите – бъдещето на мол в Украйна на нашата делегация?“.

Паралелно със събитията около газа, отново се възобнови въпросът за добив на шистов газ, каза още Петков. Той е категоричен, че това ще бъде тежко престъпление към екологичната сигурност на България, ще съсипе селското стопанство и туризма.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.