Новини от ПП АБВ

Румен Петков присъства на изложба и представяне на двутомника на великия руски писател Ф. М. Достоевски „Дневник на писателя. 1873-1880 г.“

от в ПП АБВ Новини 23/11/2021

Председателят на ПП АБВ Румен Петков присъства на изложба и представяне на двутомника на великия руски писател Ф. М. Достоевски „Дневник на писателя. 1873-1880 г.“. Произведението се издава за първи път от 40 години. Събитието, чиито гости бяха Н. Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, представители на посолството на Руската Федерация, на Църквата, интелектуалци и общественици, бе организирано от издателство „Захарий Стоянов“, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Форум „България – Русия“. Това е част от поредица събития тази година, които отбелязват повод 200-годишнината от рождението на руския писател и публицист.

Н. Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България: Достоевски е не просто най-четеният автор, не е просто писател, той е философ, той е в основата на психотерапията, визионер. За мен е чест да бъда с Вас днес в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на представянето на това великолепно произведение.

Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“: Достоевски е не само велик писател, но и велик мислител. Произведението, което днес представяме, е доказателство за това уникално, удивително явление в историята на световния дух. Представлява една панорама на духа, анализ на световните събития, процеси, личности, явления, но и събитията на духа.

По-рано днес Румен Петков и Н. Пр. Елеонора Митрофанова присъстваха на тържествената литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Днес храмът отбеляза своя празник. Той се чества в деня на църковния празник на патрона на катедралата – Светия благоверен княз Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.