Новини от ПП АБВ

Румен Петков се поклони пред паметта и героизма на стотиците медици, загинали в Руско-турската освободителна война

от в ПП АБВ Новини 05/03/2024

Председателят на АБВ Румен Петков и членове на партията се поклониха пред паметта и героизма на стотиците лекари, медицински сестри и фелдшери загинали в изпълнение на дълга си през Руско-турската освободителна война.

Събитието беше организирано от Българския Червен кръст пред Докторския паметник в София по повод 146 годишнината от Освобождението на България.

Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите. Бе отслужена и панихида в памет на българските и чуждестранните медици, загинали по време на войната. В церемонията участва вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Докторският паметник е изграден през 1882 – 1884 г. в памет на загиналите през Освободителната война (1877 – 1878) медици и се намира в Докторската градина в центъра на София. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари загинали в Руско-турската война, повечето от които са работили в мисията на руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.