Новини от ПП АБВ

Румен Петков се срещна с Н. Пр. д-р Желко Йович, посланик на Сърбия в България

от в ПП АБВ Новини 14/07/2022

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с Н. Пр. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България. Във фокуса на разговорите бе темата за енергийната сигурност на региона. Посланикът подчерта, че в настоящата реалност Сърбия търси гаранции за транзита на руския газ през България. Държавата е предприела мерки за гарантиране на газовата си сигурност. Западната ни съседка увеличава добива на въглища и производството на електроенергия от въглищните централи, каза още той. От своя страна председателят на АБВ изрази съжаление, че българското държавно ръководство проваля процесите на нагнетяване на хранилището в Чирен.

Румен Петков и Н. Пр. д-р Желко Йович се обединиха около необходимостта за организиране на регионален форум, който да обсъди необходимите стъпки и действия на нашите държави за гарантиране на енергийната сигурност. Двамата са категорични, че днес лишаването от тръбния руски газ противоречи на интересите на държавите. Петков отново подчерта позицията на АБВ новото българско правителство да предприеме незабавни мерки за възстановяване на изпълнението на договора с „Газпром експорт“.

В рамките на срещата бе поставен и акцент върху новата динамика и развитието на отношенията между България и Сърбия и необходимостта от засилване на културния, спортния, туристическия и икономическия обмен между двете държави.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.