Новини от ПП АБВ

Румен Петков се срещна с Н. Пр. Елеонора Митрофанова

от в ПП АБВ Новини 24/08/2022

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Във фокуса на разговорите бяха отношенията между България и Русия, като Петков отбеляза необходимостта от тяхното нормализиране, както и от гаранции за пълноценната работа на дипломатическите мисии на двете държави. „Отчитаме, че в България има голяма руска диаспора и е необходимо да се предприемат всички мерки, за да могат да бъдат поддържани документите на руските граждани в пълна изрядност, съобразно нашето и руското законодателство“, посочи Румен Петков.

Председателят на АБВ отново подчерта принципната позиция на партията по необходимостта от възстановяване на нашата консулска служба в Екатеринбург и възможността за нормално функциониране на генералните руски консулства във Варна и Русе, както и на посолството в София. По най-бързия начин трябва да бъде попълнена мисията на България в Русия с оглед на гарантиране на, макар и ограничения, туристопоток, както и гарантиране на сигурността на българската диаспора в Русия.

Петков акцентира и върху неотложността от започване на разговори с „Газпром експорт“, които да позволят гаранции за изпълнение на договора между двете страни и стъпки, които да защитят, както интереса на руската енергетична компания, така и българския интерес. Т. е., да се гарантира, че „Газпром експорт“ няма да предприема санкции за неполучени от „Булгаргаз“ обеми.

По време на разговора Румен Петков изрази възмущение от неадекватното поведение на някои от европейските лидери и претенциите България да не ползва руски газ с аргумента, че така финансираме операцията в Украйна. В същия момент обаче Украйна всеки ден транспортира 40 милиона куб. м. газ от Русия за Европа и срещу това получава 1 млрд. евро. Такъв тип двойни стандарти рушат доверието към Европа да отстоява истината и да се бори за собствения си интерес, отбеляза Петков и определи като наглост призивите на украинските президент и посланик да не купуваме руски газ, когато в този момент Украйна транзитира синьо гориво.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.