Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Шумно прокламираният протокол, подготвен за подписване между България и РСМ и предложението на френското председателство, са крачка напред, но не са повод за сваляне на ветото сега и веднага (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 21/06/2022

Така шумно прокламираният протокол, подготвен за подписване между двете правителства на България и РСМ и предложението на френското председателство, са крачка напред, но не са повод за сваляне на ветото сега и веднага. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков и подчерта, че очевидния факт, че през последните години атмосферата и отношението към България и българските граждани са отровени. Като най-близък и показателен пример той посочи митинга на ВМРО ДПМН от преди няколко дни.

Петков отново коментира необходимостта от политическа воля и от двете страни, за да бъде преодоляно натрупаното в годините напрежение.

„Никой от нашите институции, на първо място премиера, продължава да не пита за обяснение – как ще обяснят северномакедонските власти, че 83 000 севеномакедонци са получили българско гражданство на база деклариран и доказан български произход? А при преброяване на населението само 3000 от тях са се идентифицирани като българи? Няма съмнение че става въпрос за страх, мачкане, притискане“.

Протоколът е крачка напред, но той трябва да бъде представен на обществото. Без обществена дискусия, конкретни стъпки от двете страни, няма как да стигнем до добър резултат, категоричен е Румен Петков. Той каза още, че книгата ИлинденскоПреображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати, под съавторството на президента Първанов, ще бъде преиздадена. С особена актуалност изданието хвърля яснота върху състава, етническия произход и същност на населението на тази територия и за характера на Илинденско-Преображенското въстание. То е базирано на доклади на европейските дипломати към техните правителства. Мълчанието на Европа по тази част от историята е грозно. Затова е необходима широка разяснителна работа, каза още Румен Петков.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.